Reklama
  • Održiva poljoprivreda

Organski proizvodi "deo rešenja"

PlanetScore, ekološka oznaka zasnovana na analizi životnog ciklusa koja uzima u obzir dodatne pokazatelje, poput biodiverziteta, uticaja pesticida i dobrobiti životinja, mogla bi biti sveobuhvatna alternativa kao osnova za „održivi okvir za označavanje hrane“. U nekoliko država članica ona bi zamenila već korišćeni NutriScore

Prošlog meseca u glavnom gradu Poljske, Varšavi, održana je Konferencija o organskoj hrani 2021. u organizaciji IFOAM Organics ​​Europe uz podršku Poljske komore organske hrane. Ova konferencija se održava svake dve godine.

2021-voce-povrce-srce.jpg (176 KB)

Ilustracija, foto: silviarita / Pixabay.com

Ovo poslednje izdanje bilo je na temu „Budućnost organske hrane“, koje je privuklo preko 150 učesnika iz sektora organske hrane. Evo nekih momenata i zaključaka skupa:

- Povećanje potražnje i ponude organske hrane ključno je za postizanje cilja EU-a od 25 posto zemljišta pod organskom proizvodnjom. Ovaj cilj je postavljen u strategijama “Od farme do viljuške” i “Strategiji biodiverziteta”.

- Organska proizvodnja i maloprodaja neprestano rastu poslednjih decenija. Ipak, potrebno je prikupiti više znanja i podataka kako bi se stekao dublji uvid u razvoj organskog sektora, posebno o maloprodaji organskih proizvoda, kanalima prodaje i trgovini unutar EU.

- PlanetScore, ekološka oznaka zasnovana na analizi životnog ciklusa koja uzima u obzir dodatne pokazatelje, poput biodiverziteta, uticaja pesticida i dobrobiti životinja, mogla bi biti sveobuhvatna alternativa kao osnova za „održivi okvir za označavanje hrane“. U nekoliko država članica ona bi zamenila već korišćeni NutriScore.

- Bolja struktura lanaca snabdevanja i povećana saradnja između svih organskih distributera u proizvodnom lancu ključni su za rešavanje nedostatka lokalne infrastrukture, prilagođavanja vrsta proizvodnje, inoviranje i razvoj organskog uzgoja.

- Samo dugoročni ugovori između proizvođača, prerađivača i trgovaca na malo su od suštinskog značaja za osiguranje pravičnosti u organskom lancu vrednosti.

- Manje je više kada je reč o pakovanju organskih proizvoda. Organski proizvođači moraju uzeti u obzir organske principe, posebno ekološke.

- Organski operateri, prerađivači i trgovci moraju se pripremiti za izmene koje se tiču upotrebe aroma, proizvoda za čišćenje i dezinfekciju, upravljanja ostacima, grupne sertifikacije i uvoza kako bi se osigurala uspešna implementacija nove organske uredbe EU koja se primenjuje od 1. januara 2022. godine.

- Širom Evropske unije poljoprivrednici, prerađivači hrane, trgovci na malo i veletrgovci već transformišu sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane kako bi dostigli 25 odsto organske poljoprivrede do 2030.

- Ključni zaključak sa Konferencije o organskoj hrani bilo je priznanje uloge organskih proizvoda u borbi protiv klimatskih promena od strane evropskog komesara za poljoprivredu i ruralni razvoj Januza Vojcehovskog. Po njemu ova proizvodnja je deo rešenja za klimu i krizu biodiverziteta.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!