Reklama
  • Pčelarstvo

Otrovali pčele iz 500 košnica

Pčelari u Inđiji su najviše pogođeni ovim nesavesnim činom, jer u više od 500 košnica pčele su otrovane prilikom prskanja voća u cvetu u Slankamenu, Novim Karlovcima, Maradiku i Beški u čijem ataru ima posejane uljane repice. Prema informacijama koje smo dobili od Dejana Ćukalovića predsednika Društva pčelara „Roj“u Inđiji, gubici su ogromni, pčelari su ostali bez i jedne pčele. Voćari su u dva maha prskali i u drugom prskanju stradale su i one najače košnice.

Posle hladne i duge zime, niko nije očekivao da će priroda početi da se budi relativno brzo i da će cvetanje voća krenuti prema kalendaru. Kajsije i dženarike procvetale su krajem marta, kada su pčelari tek konstatovali da gotovo 30 odsto pčela nije prezimelo. Dakle, samo proleće donelo je nevolje. I dok su se pitali šta je uzrok zimskom nestajanju pčela, stigla je još jedna nevolja – nesavesni voćari prskali su insekticidima voće u cvetu, što je zakonom zabranjeno, a osim toga nisu pčelare obavestili kada će i kojim preparatom to činiti! Pčelari u Inđiji su najviše pogođeni ovim nesavesnim činom, jer u više od 500 košnica pčele su otrovane prilikom prskanja voća u cvetu u Slankamenu, Novim Karlovcima, Maradiku i Beški u čijem ataru ima posejane uljane repice. Prema informacijama koje smo dobili od Dejana Ćukalovića predsednika Društva pčelara "Roj"u Inđiji, gubici su ogromni, pčelari su ostali bez i jedne pčele. Voćari su u dva maha prskali i u drugom prskanju stradale su i one najače košnice.

"Oba puta smo prijavili trovanje, prvi put su inspektori izašli na teren, uzorkovali pčele, napravili zapisnik i sada se čeka zapisnik sa VMA. A drugi put, inspektori nisu imali vremena da izađu na teren. I kome onda pčelari da se žale i ko će snositi posledice za stopostotne gubitke. I ono malo pčela što je ostalo, sad predstavlja opasnost za izvor zaraze i prenosa bolesti. Ko će nama pčelarima nadoknaditi ovu štetu!!!"

Iako SPOS čini sve što je u njegovoj moći da ove probleme predupredi, jer se godinama ponavljaju, ovo proleće biće zapamćeno kao "crno proleće" za mnoge pčelare! Na sajtu SPOS-a povodom velikih trovanja objavljen je tekst kako se izboriti sa trovanjem pčela.

Samo jedno pčelinje društvo u Srbiji godišnje podigne prinose okolnih poljoprivrednika za 370 evra. Na žalost, nesavesni voćari pre svih, često ne cene tu pomoć, iako je mnogostruko veća od državnih subvencija, te umesto zahvalnosti, nenamerno ili s namerom, suprotno Zakonu o sredstvima za zaštitu bilja, tretiraju poljoprivredne useve tokom cvetanja, pesticidima otrovnim za pčele.

Milanka Vorgić

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!