Reklama
  • Agroekonomika

Otvoreni silosi i skladišta RWA u Rumenki

Izgrađene su silos ćelije kapaciteta 14.000 m3 i podna skladišta 11.000 m3, a početkom naredne godine počinje izgradnja centra za doradu i pakovanje semena strnih žita i soje

Austrijska kompanija RWA otvarila je u Rumenki jedan od najvećih logističkih centara u Srbiji. U pitanju je kompleks objekata za skladištenje žitarica koji obuhvata silos ćelije kapaciteta 14.000 m3 i podna skladišta 11.000 m3, a najavljen je i dalji razvoj centra u narednom periodu.

2021-rwa-rumenka-1.jpg (194 KB)

U dve faze biće zaposleno dvadeset radnika.

„Nastavljamo sa razvojem naše kompanije i početkom naredne godine počinjemo izgradnju centra za doradu i pakovanje semena strnih žita i soje. Plan je da ceo projekat, vredan više od 15 miliona evra, bude završen do 2026. godine“, kazao je direktor RWA za Srbiju Dušan Mezulić.

Mezulić dodaje da je Rumenka strateški važna pozicija za razvoj poljoprivrede u Srbiji. Pre svega zbog blizine luke u Novom Sadu, blizine auto-puta i kanala DTD.

„Vojvodina je najpovoljnija pokrajina u Evropi za ulaganja u poljoprivredu, ponosni smo što smo ovde, imamo velike planove za nastavak poslovanja u Srbiji“, kazao je generalni direktor RWA Rajnhard Volf.

Austrijska kompanija jedan je od lidera na tržištu poljoprivrede u trgovini merkatilnom robom, semenima, mineralnim đubrivima i sredstvima za zaštitu bilja.

2021-rwa-rumenka-2.jpg (189 KB)

„Naša zemlja je sigurna za investiranje, investicije se realizuju čak i u veoma teško vreme kada se suočavamo sa kovid krizom. Vojvodina je uspela da sačuva gotovo sva radna mesta, i to je veoma važna vest“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon otvaranja novoizgrađenih silosa i podnih skladišta austrijske kompanije RWA u Rumenki.

Pokazatelj da se krećemo u dobrom pravcu, prema njegovim rečima, jeste ulaganje jedne od najznačajnijih austrijskih kompanija u oblasti poljoprivrede.

„Pre tri godine pregovarali smo o ovoj investiciji u Pokrajinskoj vladi, i ovo je važan signal jer je jedna ovako značajna austrijska kompanija odlučila da uloži novac u Srbiji“, izjavio je predsednik Mirović.

Kako je naveo, kad ovako velika kompanija dođe u našu zemlju, to je signal i za druge, manje kompanije da nastave sa ulaganjem.

RWA više od 10 godina posluje u Srbiji. Prioritet su im kukuruz, soja, uljana repica i pšenica. Nedavno su otvorili silos u Zrenjaninu. Otkupljuju merkantilnu robu, potpisuju terminske ugovore i obezbeđuju repromaterijal za poljoprivrednike. RWA je jedna od najstariji zemljoradničkih zadruga na svetu. Formirana je u 19. veku i dalje je u vlasništvu svojih zadrugara.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!