Reklama
  • Voćarstvo

Pad izvoza španskog voća i povrća

Prošle godine izvoz voća i povrća je opao za 10,5 odsto, dok je uvoz porastao

Izvoz svežeg voća i povrća iz Španije opao je za 10,5 odsto u periodu januar-novembar 2022. godine, na ukupno 10,7 miliona tona, pokazuju najnoviji podaci Odeljenja za carine i akcize.

2023-voce-povrce-razno.jpg (172 KB)
Ilustracija, foto: maja7777/pixabay.com

Uvoz svežih proizvoda porastao je za 7 odsto i iznosio je 3,4 miliona tona, dok su vrednost izvoza i uvoza porasli za 1, odnosno 15 odsto.

Oštar pad obima izvoza voća i povrća do novembra desio se kako kod povrća, sa 4,7 miliona tona, (7 odsto), tako i kod voća sa 6 miliona tona (pad od 13 odsto).

U vrednosnom smislu, povrće je poraslo 8 odsto, ukupno 6,21 milijardu evra, ali je voće palo 3,5 odsto, ukupno 8 milijardi evra.

Uvoz je snažno porastao u obimu i vrednosti, izvestio je Fepex, i iznosio je 1,6 miliona tona (porast od 14 odsto) u vrednosti od 1,04 miliona evra (porast od 32 odsto).

„Pad obima izvoza do novembra desio se posebno u drugom delu godine, i to u velikoj meri zbog nepovoljnih vremenskih uslova i pada proizvodnje“, stoji u saopštenju Fepexa, „ali pogoršala se profitabilnost i došlo je do smanjenja konkurentnosti na evropskim tržištima, što pokazuje činjenica da je vrednost izvoza porasla samo za 1 odsto, što nije omogućilo da se neutrališe inflacija troškova."

„Snažan rast uvoza u Španiji, 7 odsto u obimu i 15 odsto u vrednosti, takođe pokazuje gubitak konkurentnosti španske proizvodnje u poređenju sa proizvodnjom iz trećih zemalja“, dodaje Fepex.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!