Reklama
  • Mehanizacija/oprema

Pad prodaje novih traktora u Italiji zbog kašnjenja subvencija

Podaci udruženja FederUnacoma na osnova registracije Ministarstva za infrastrukturu i saobraćaj ukazuju da je u periodu januar-mart registrovano ukupno novih 5.083 traktora, što je pad od 5,3% nakon gubitka od 10% već zabeleženog u prvom kvartalu prošle godine

Podaci o registraciji za prvi kvartal godine u Italiji ukazuju na pad prodaje novih traktora, i oporavak tržišta ostale mehanizacije nakon evidentiranog gubitka u prvom kvartalu 2022.

2023-FederUnacoma-velika.jpg (90 KB)

Sve u svemu, tržište ostaje u zastoju, pogođeno kašnjenjem u procedurama za dodelu subvencija.

To sve je uslovilo povećanu kupovinu polovnih mašina što ne poboljšava tehnološki nivo proizvodnje italijanskih farmera.

U prvom kvartalu ove godine italijansko tržište traktora je u padu u poređenju sa istim periodom lane, dok prodaja kombajna, traktora sa utovarnim platformama i teleskopskih utovarivača pokazuje rast u poređenju na pad zabeležen u prva tri meseca 2022. godine, ali i sa povećanom prodajom broj prodatih jedinica ostaje mali.

Podaci udruženja FederUnacoma na osnova registracije Ministarstva za infrastrukturu i saobraćaj ukazuju da je u periodu januar-mart registrovano ukupno novih 5.083 traktora, što je pad od 5,3% nakon gubitka od 10% već zabeleženog u prvom kvartalu prošle godine.

Kombajni su dostigli 60 jedinica (+46,3%), teleskopski utovarivači 376 (+21,7%), traktori sa utovarnim platformama ukupno 158 (+18,8%) i prikolice 1.919 jedinica (-1,3%).

U FederUnacoma procenjuju da uz kašnjanje subvencija dodatni problem predstavlja neizvestan nivo prihoda poljoprivrednika kao i verovatna suša koja može uticati na proizvodnju.

Nacionalni plan oporavka kojim je predviđano 400 miliona evra za kupovinu traktora na metan sa opremom za preciznu poljoprivredu, trenutno je u zastoju dok čeka završetak procedure za dodelu novca.

U FederUnacomi su zabrinuti za stalni rast kupovine polovnih mašina. Samo u 2022. prodato je hiljadu polovnih traktora, što je povećanje od 30% u odnosu na prethodnu godinu. Reč je o vozilima prosečne starosti od dvadeset godina, koja ne poboljšavaju kvalitet voznog parka, već naprotiv, usporavju proces modernizacije.

 

O asocijaciji FederUnacoma

FederUnacoma je udruženje koje predstavlja italijansku industriju poljoprivrednih mašina. Osnovano je 1945. godine u Bolonji, a danas ima sedište u Rimu.

FederUnacoma predstavlja preko 170 proizvođača poljoprivrednih mašina, uključujući velike svetske brendove kao što su Antonio Carraro, Ferrari, Goldoni, Kubota, John Deere, Claas i druge. Udruženje predstavlja interese industrije pred vladama, međunarodnim organizacijama i drugim relevantnim institucijama.

Glavni ciljevi FederUnacoma su promocija razvoja industrije poljoprivrednih mašina i tehnologija, sigurnosti i zaštite agroeko sistema, promocije inovacija i konkurentnosti na međunarodnom tržištu kao i pružanje podrške istraživanju i razvoju u sektoru poljoprivrednih mašina.

FederUnacoma organizuje i učestvuje na različitim događajima i sajmovima, uključujući EIMA International, koji se održava svake druge godine u Bolonji. Tokom tog sajma, brojni proizvođači predstavljaju svoje najnovije proizvode i tehnologije, a FederUnacoma organizuje niz seminara i konferencija o aktuelnim pitanjima u sektoru poljoprivrednih mašina.

Udruženje takođe pruža članovima brojne usluge i podršku, uključujući informacije o regulativi, standardima i tržištu, a organizuje i različite obuke i seminare kako bi se poboljšala kvalitet proizvoda i procesa proizvodnje.

Dakle, FederUnacoma je ključna organizacija u industriji poljoprivrednih mašine u Italiji, koja predstavlja brojne važne svetske brendove i radi na promociji razvoja i inovacija u sektoru.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!