Reklama
  • Hortikultura

Palme – najlepši ukras vaše sobe

Za iznošenje palme kao i ostalih ukrasnih bijaka najpogodniji period je druga polovina maja meseca, ako je moguće po kišovitom ali toplom danu tako da se palma polako aklimatizuje na uslove spoljašnje sredine. Mlade palme treba presađivati svake godine u proleće, a starije tek svake treće ili četvrte godine u nešto veće saksije.

Palme u javnosti slove za najlepše i najdekorativnije sobne biljke rasprostranjene po celoj subtropskoj i tropskoj oblasti. Ima ih preko hiljadu vrsta i raznih oblika, manjih i većih, ali nisu sve pogodne za sobno gajenje. Krasi ih njihovo raznovrsno, široko, lepezasto i perasto lišće, koje može biti svetle i tamno-zelene, žućkaste, plavičaste ili pepeljaste boje. Kod nekih vrsta gornja strana je svetlija, a donja tamnije zelena, a kod drugih opet gornja i donja strana su iste boje, ali sve imaju tvrdo i kožasto lišće.

Njihovo gajenje nije tako jednostavno kako se u prvi mah čini. Često se prave greške kada se u proleće prerano iznese iz tople prostorije napolje i odmah stavi na jako sunčano i vetrovito mesto, što dovodi do oštećenja lišća. Za iznošenje palme kao i ostalih ukrasnih bijaka najpogodniji period je druga polovina maja meseca, ako je moguće po kišovitom ali toplom danu tako da se palma polako aklimatizuje na uslove spoljašnje sredine. Najpogodnije mesto za držanje palme je u hladu na terasi ili bašti, naročito prvih dana po iznošenju iz stana. U tom periodu palma ne podnosi jako sunce i promaju.

Leti se palma obilno zaliva, za vreme jakih vrućina i dva puta dnevno, ujutro i uveče, a povremeno je treba orošavati ustajalom vodom. Za vreme vegetacije periodično treba primeniti i folijarno prihranjivanje. U zimskom periodu palma se treba smestiti u svetlu i toplu prostoriju, po mogućstvu gde je najmanja temperatura od 4 do 8C. Neke vrste mogu prezimiti i u svetlijem podrumu. Zalivanje zimi zavisi od prostorija u kojima su palme smeštene. U toplijoj prostoriji se zaliva 2-3 puta nedeljno a u umereno hladnoj samo 1 put u deset dana.

Mlade palme treba presađivati svake godine u proleće, a starije tek svake treće ili četvrte godine u nešto veće saksije. Prilikom presađivanja žile se ne smeju seći ni kratiti, sem žila koje su povređene, trule i suve. Pri presađivanju treba paziti da se osigura dobra drenaža – odvod suvišne vode iz saksije, tj. mora se staviti na dno saksije dosta crepčića ili šljunka.

Research.net