Reklama
  • Agroekonomika

Paradajz skuplji za trećinu

Paradajz je ove godine skuplji nego lane. Skuplja je i paprika dok je krastavac manje-više zadržao prošlogodišnju cenu. Ako paradajz pojeftini, to neće biti značajno

Ovih dana kruži šala da će takozvani paradajz turisti ovo povrće nositi u drugom smeru. Iz Grčke u Srbiju. Građani se, u međuvremenu, pitaju zašto je paradajz neuobičajeno skup za ovo doba godine.

2019-paradajz-viljuska
Foto: Mauro_B / Pixabay.com

Lacković: paradajz na veliko 2018. bio 46-60 a 2019. 64-111 din/kg+PDV

Borka Lacković iz Info tim logistike, firme u kojoj, između ostalog, analiziraju trendove na tržištu poljoprivrednih proizvoda, kaže da je u odnosu na prošlu godinu paradajz na veliko skuplji za trećinu.

- Prilikom poređenja cena povrtarskih kultura paradajza, paprike i krastavca u prethodnoj 2018. i 2019. godini za mesec jul istakli bismo porast cene u ponudi za paradajz od 25-30 %, koja je u 2018. godini bila u intervalu ponuđenih cena od 46-60 din/kg+PDV, a 2019 godine cena u ponudi od 64-111 din/kg+PDV. Trend rasta cene paradajza se opravdava se smanjenom ponudom, prisustvom ponude deklasirane robe u izvoznom smislu, izostao je kvalitet i bio manji prinos, zbog  nepovoljnih vremenskih uslova za ovu kulturu. Paradajz sorte volovsko srce se nudi po ceni od 135-140 din/kg+PDV.

Skuplja i paprika dok krastavac miruje

Sagovornica kaže da je krastavac 2018. i 2019. imao ujednačenu cenu od 35-40 din/kg+PDV, dok je ponuda paprike, svih vrsta u 2019. godini po obimu ponude manja a takođe je i cena je viša u proseku za 15-20%. Paprika babura je u 2018 godini nuđena po ceni od 55-64 din/kg+PDV, dok je u 2019. nuđena po ceni od 50-85 din/kg+PDV, paprika roga bela i zelena, crvena nuđena je protekle godine po ceni od 60-80 din/kg+PDV, a tok ovogodišnje ponude je u intervalu cena od 64-90 din/kg+PDV.

Marković: Paradajz neće značajno pojeftiniti

Kada se govori o paradajzu i paprici iz Niša i Leskovca uvek se pomisli na kvalitetnu i jeftinu robu. Međutim, trenutna realnost je drugačija. Naime, cena paradajza na leskovačkim tezgama porasla je sa 50 i 80 dinara na 100. Na pojedinim mestima u Nišu paradajz se prodaje i do 150 dinara. Ovo potvrđuje i ugledni povrtar i jedan on najboljih proizvođača leskovačkog ajvara, Stevica Marković iz sela Brestovca nedaleko od Leskovca:

- Pitanje je da li će paradajz sa otvorenog polja uspeti da nadoknadi manjak na tržištu jer zbog prevelike vlage i obilne kiše u predhodnom periodu, proizvođači vode borbu sa bolestima pa je upitan i obim roda ali i njegov kvalitet.

Ne možemo bez paradajza

Nije ni čudno zašto se u javnosti toliko priča o poskupljenju paradajza s obzirom na činjenicu da prema podatcima konsultantske firme SEEDEV u Srbiji stanovnik godišnje pojede 26 kilograma paradajza. Najviše trošimo svež paradajz od jula do septembra, kada se i najviše prerađuje u domaćinstvima, dok je industrijska prerada relativno mala. Vansezonska potrošnja raste, ali je ispod nivoa zapadnih zemalja, što je uzrokovano skromnom kupovnom moći. Inače, proizvodnju kod nas odlikuje odsustvo velikih zasada. Gajenje paradajza u baštama, odnosno na "otvorenom polju", prema podacima SEEDEV-a čini oko 80% ukupne proizvodnje, u tunelima se proizvodi oko 15%, a u plastenicima oko 5%.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?