Reklama
  • Stočarstvo

Paraziti kod ovaca

Postoji veliki broj parazitskih bolesti što je rezultat postojanja velikog broja parazita. Kod životinja mogu se manifestovati vidljivi znaci kao što su: slaba telesna kondicija, slabost, gubitak apetita, pojava naduvenog somaka, proliv, malokrvnost, edem (otok), abortusi, opadanje ili slaba vuna,a ponekad dovodi i do uginuća.

O parazitima se dosta priča, a jako malo zna. Paraziti su organizmi koji žive u ili na drugom organizmu tj. na račun svog domaćina. Kada parazit živi u telu domaćina, on se naziva endoparazit, dok se onaj koji živi na površini tela domaćina naziva ektoparazit. Paraziti mogu prouzrokovati velike štete na domaćinu, zato što uzrokuju parazitske bolesti. Postoji veliki broj parazitskih bolesti što je rezultat postojanja velikog broja parazita. Kod životinja mogu se manifestovati vidljivi znaci kao što su: slaba telesna kondicija, slabost, gubitak apetita, pojava naduvenog somaka, proliv,malokrvnost, edem (otok), abortusi, opadanje ili slaba vuna,a ponekad dovodi i do uginuća.

Od najvažnijih parazita kod ovaca razlikujemo: Protozoe: kokcidia, piroplazma, toksoplazma; Helminte: trematode, cestode, nematode; Ektoparaziti (spoljašnji paraziti): insekti,krpelji i šugarci.

Metilj

Postoje Veliki i Mali metilj. Veliki Metilj (Fasciola Hepatica) je parazit koji živi u jetri i žučnim kanalima ovaca, stvarajući kanale u jetri i na tak način uništavajući njegovu normalnu funkciju. Ova bolest se najčešće javlja u vlažnim regionima. Mali Metilj (Dicrocoelium dendriticum) njegovi neposredni domaćini su puž i mrav, a bolest se javlja u višim regijama. Ovce se zaraze metiljem kada zajedno sa hranom i vodom u svoj organizam unose i mlade metilje. Oboljele ovce izmetom izbacuju jaja i na taj način zaraze pašnjake. Teško oboljele ovce mogu umreti bez vidljivih simptoma. Ovce pokazuju potištenost, slabost, lako se zamaraju i imaju podvilični otok. U jetri po klanju ovih životinja, može se primetiti sitni paraziti braon boje, nalik na listiće. Što se tiče zaštite od metilja, treba izbegavati vlažne i vodene pašnjake za ispašu.

Pantljičare

Pantljičare ili cestode su paraziti koji ne nanose velike štete ovcama. Najvažniji vidovi pantljičara su:

Moniezija dugački, beli, pljosnati crvi, koji mogu biti prisutni u crevima nakon klanja, ali lako mogu i da se primete u izmetu. U slučajevima začepljenja creva moguć je gubitak apetita, slaba telesna kondicija kod oboljelih ovaca a i jagnjadi. Ovaj parazit ne nanosi mnogo štete, ali u većem slučaju prouzrokuje začepljenje creva, naročito kod mladih jagnjadi, a lako se zaraze kada zajedno sa hranom pojedu i zaražene grinje.

Cisticerkoza odrasli paraziti žive u crevim pasa. Ovce se zaraze prilikom ishrane hranom ili vodom zaraženom jajima koja su izbačena u spoljnu sredinu putem izmeta pasa. Moguća je pojava gubitka apetita i telesne težine kod oboljelih ovaca. Prilikom klanja primenjuju se mali mehurići (larve) parazita u telu ili u organima ovaca.

Ehinokokoza javlja se kod ovaca ali je opasna i za ljude. Ovce se zaraze preko zaražene hrane ili vode. Prilikom klanja ovaca mogu se primetiti manji ili veći mehurići pantljičare na organima (posebno pluća i jetra). Ovce se ne leče. Preporučuje se pravovremeno klanje i uništavanje organa oboljelih ovaca.

Krpelji

To je vidljiv sitan parazit koji siše krv, sa 4 para nogu. Kod teško zaraženih ovaca javlja se slabokrvnost i gubitak telesne mase. Najčešće se javlja i paraliza koja započinje od zadnjih nogu, sa slabošću i nekoordiniranim pokretima i širi se prema prednjim nogama, vratu i glavi. U ovom slučaju ako je lečenje neadekvatno ovce umiru. Oboljenje se javlja u rano proleće, kod mladih ovaca. Objekti gde se drže ovce treba tretirati insekticidima. Ovce se mogu lečiti od krpelja kupanjem u rastvorima insekticida u proleće i jesen.

Šuga

Parazitska bolest prouzrokovana od nekoliko različitih parazita, mogu da prouzrokuju različita oštećenja kože zato što žive u različitim slojevima kože. Od znakova oboljena najznačajnija su svrab, gubitak vune i kraste na mestima bez vune. Šuga se leči kupanjem ovaca u rastvorima insekticida u proleće i jesen.

mr Vesna Marinković