Reklama
  • Stočarstvo

Piletina budućnosti već u holandskim rafovima

Holanđani za tri godine poboljšali kvalitet piletine. Bez obzira na povećanu cenu, tržište je prepoznalo novu vrednost i sve što se proizvede - odmah se i proda.

2017-piletina-na-stolu

"Druga vrsta piletine će ući u holandske supermarkete," s ponosom je objavilo holandski Centralni biro za namirnice (CBL) početkom 2013. nakon meseci sastanaka predstavnika proizvođača, klanica i velikih supermarketa.

Prelazak na za tzv. "Piletinu sutrašnjice" će biti realizovan u fazama do 2020.

Zahtevi koji su stavljeni pred proizvođače tiču se pre svega dobrobiti životinja. Oni uključuju sporiji rast, više prostora za životinje, obezbeđivanje prirodnog ritma dan / noć, manju upotrebu antibiotika, poboljašnje kvaliteta soje u ishrani i smanjenje amonijaka u okruženju.

Za četiri godine se mnogo toga promenilo. Skoro svaki supermarket je prestao da prodaje piletinu iz redovne proizvodnje, a retki preostali će to učiniti ove godine. Novi nazivi koje Holanđani viđaju na rafovima su: Good Nest Chicken, New Standard Chicken, Slow Growing Chicken, Chicken with Plume Guarantee, Gildehoen, Aunt Door and Comfort chicken. Na ceni je piletina iz slobodnog uzgoja na otvorenom  (Better Life 1 star) kao i piletina iz organske proizvodnje (Better Life 3 stars).

Jedan za drugim lanci supermarketa prihvatali piletinu gajenu po novom konceptu

U maju 2014. najveći holandski lanac supermarketa Albert Heijn iznenadio je potrošače sa piletinom nazvanom New AH Chicken. Tako je bio prvi koji je prihvatio novi koncept. Tada je koncept "piletine sutrašnjice" predviđao maksimalni dnevni prirast od 50 grama, maksimalnu zauzetost od 38kg/m2 i korišćenje slame kao prostirke.

U oktobru 2014. Supermarket Jumbo pokrenuo "New Standard Chicken" u cilju prelaska sa standardne proizvodnje na piletinu "Chicken of Tomorrow".

Brojleri gajeni prema standardu "New Standard Chicken" imaju dnevni prirast od oko 45 grama. Kod redovnih brojlera to je bilo 60-65 grama. Maksimalna popunjenost je 30kg/m2 u odnosu na 42kg/m2 kod redovnin brojlera. Novi standard je predvideo dnevno osvetljenje za životinji i ishranu celim zrnom žitarica.

U 2016. novi koncept je brzo rastao u svim lancima supermarketa tako da danas u dva nejveća ne možete da nađete brojlere iz redovne proizvodnje.

Sada skoro polovina proizvodnje živine u Holandiji se gaji po novom konceptu što su pozdravili i lideri odruženja farmera kao i predstavnici organizacija koje se bore za dobrobit životinja.

Bolje meso sa manje antibiotika

Osim poboljšanja uslova za držanje živine, bolji kvalitet mesa je podsticaj prodavcima za prelazak na prodaju piletine gajene po novom konceptu. Problemi koji se javljaju kod redovnih brojlera ne postoje kod koncepta pilića odgajanih na nov način.

Ovo se uglavnom odnosi na "drvene grudi" i tzv. " špageti meso" gde se raspadaju mišićna vlakna. Novi koncept ima naročitu podršku zbog odsustva ili minimalne upotrebe antibiotika. Njihova masovna upotreba u ranijem periodu je i dovela do rezistentnosti bakterija.

Zahtevi tržišta ispunjeni

Nedeljno se u Holandiji zakolje 2,7 miliona pilića proizvedenih po novom konceptu. To čini 90% potreba tržišta za mesom iz te vrste proizvodnje. Od toga piletina iz slobodnog uzgoja na otvorenom  (Better Life 1 star) čini 20%.

Skepticizam farmera brzo nestao

Živinari su u početku bili skeptični prema novom konceptu. Međutim, veća tržišna cena ali i smanjeni troškovi veterinarskih usluga brzo su ih uverili da su na pravom putu. Ne treba očekivati da će ostale zemlje EU postići uspeh sličan onom u Holadiji. Francusko tržište "sporo ratuće živine" čini 40% ukupnog, a u Engleskoj iako za ovaj koncept postoji interesovanje već 15 godina tržišni udeo je skromnih 10%.

Đorđe Simović
Foto: sharonang / Pixabay.com

Zadovoljni ste sadržajem?