Reklama
  • Agroekologija

Planeta se guši u plastici. Vreme je za akciju!

Oko osam miliona tona plastičnog otpada završi u morima i okeanima svake godine. Procena je da se u okeanima već nalazi oko 150 miliona tona plastike zbog ignorisanja ovog problema
2019-planeta-plastika

Foto: A_Different_Perspective / Pixabay.com

Hitno nam je potreban sporazum u okviru UN-a da bi se do 2030. zaustavilo odlaganje plastike u mora, navodi se na sajtu Svetske organizacije za prirodu (WWF). Sredinom februara WWF je pokrenuo globalnu peticiju kojom se pozivaju svetske vlade da usvoje pravno obavezujući sporazum o sprečavanju daljeg zagađenja mora plastikom. Peticija se može potpisati ovde.

Na zasedanju Skupštine UN za životnu sredinu od 11. do 15. marta, svetski čelnici će raspravljati o plastičnom otpadu kao glavnom ekološkom problemu.

Oko osam miliona tona plastičnog otpada završi u morima i okeanima svake godine. Procena je da se u okeanima već nalazi oko 150 miliona tona plastike zbog ignorisanja ovog problema.

Šta znači skraćenica WWF?

Kada je osnovan, 1961. godine, WWF je na engleskom jeziku bila skraćenica za "World Wildlife Fund" ili na srpskom "Svetski fond za zaštitu divljih životinja", ali taj naziv je u kasnije izmenjan.

Kako se organizacija razvijala tokom 70-ih i 80-ih godina, tako je WWF proširivao delokrug aktivnosti u cilju očuvanja celokupne životne sredine, a ne samo pojedinih vrsta (kao odraz međusobne povezanosti svih živih stvari). Tokom 80-ih godina zvaničan naziv je postao "WWF - World Wide Fund for Nature" ili "Svetska organizacija za prirodu" (izuzev u Severnoj Americi gde je prvobitan naziv zadržan).

Sve češće se u različitim državama i jezicima WWF koristi pod jednostavnim nazivom “WWF” kako bi se izbegle zabune i dvosmislenosti. Za gotovo 5 decenija, WWF je postao jedna od najvećih i najuglednijih nezavisnih svetskih organizacija za očuvanje prirode.

Sa više od pet miliona pristalica na svih pet kontinenata, WWF ima predstavništva u više od 90 zemalja i čini ključnu ulogu u razvoju međunarodnog pokreta za očuvanje prirode. Počevši od 1985. godine, WWF je uložio više od jedne milijarde američkih dolara u više od 13,000 projekata.

Svi ovi projekti i aktivnosti igraju važnu ulogu u kampanji čiji je cilj da se zaustavi ubrzana degradacija ekosistema na Zemlji, kao i da se podstaknu njeni stanovnici da žive u većoj harmoniji sa prirodom.

WWF je od male grupe entuzijasta posvećenih divljim životinjama prerastao u globalnu mrežu koja ima podršku ljudi iz svih sfera života, koji, kao i WWF, brinu o dobrobiti naše planete.

Agronews

Zadovoljni ste sadržajem?