Reklama
  • Ratarstvo

Po hektaru šećerne repe 35.000 din. Subvencija za spas industrije šećera?

Važno je da subvencija „ne pojede“ cenu šećerne repe, što se događa sa mlekom. Svi znamo gde nas je to dovelo. Ratari pozitivno ocenjuju odluku Vlade

Država donosi Uredbu u poljoprivredi, koja se odnosi na sledeću godinu. Da li se neko seća kada se to dogodilo u biljnoj proizvodnji? I da li se dogodilo?

2022-secerna-repa.jpg (335 KB)
Ilustracija, foto: Ehrecke / Pixabay.com

Svi smo čuli da će po donetoj Uredbi proizvodnja šećerne repe u 2023. godini biti subvencionisana sa 35.000 dinara po hektaru.

Činjenica je da je da je šećerna repa jedina biljna kultura kojoj se zna cena pre setve. Poslovni odnosi šećerana i proizvođača se mogu oceniti kao korektni. Proizvođači pre sezone mogu da računaju na potrebni reporomaterijal. Više ratara, koji proizvode repu, pozitivno su ocenili Uredbu, ali su to više nezvanični razgovori pošto situacija još nije najjasnija.

Međutim, repu nije lako proizvesti. Ta kultura se na parcelu vraća svake pete godine pošto značajno iscrpljuje zemljište. Naravno, seje se i češće na državnom poljoprivrednom zemljištu koje se nemilice raubuje.

Nekada smo pod repom imali do 100.000 hektara a sada smo spali na četvrtinu tih površina.

Pošto je repromaterijal poskupeo, subvencija će pokriti samo deo paprenih troškova.

Kada je o uredbi reč valjalo bi znati:

- Na novac će moći da računaju nosioci komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva upisani u Registar, ako se nalaze u aktivnom statusu sa prijavljenim površinama pod ovom kulturom.
- Državna podrška će biti po hektaru prijavljene i zasejane šećerne repe, a najviše do 500 hektara.
- Uslov je ostvareni prinos od najmanje 50 tona po hektaru plative šećerne repe.
- Proizvođači će finansijsku podršku ostvarivati preko proizvođača šećera.
- Poljoprivrednik će pravo na državni novac ostvariti ukoliko je celokupan prinos repe na ugovorenim površinama isporučio proizvođaču šećera.
- Zahtev za odobravanje finansijske podrške biće podnošen preko javnog poziva Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Javni poziv će biti objavljen na sajtu Ministarstva poljoprivrede i na zvaničnoj internet stranici Uprave za agrarna plaćanja.

Proizvođač šećera može podneti samo jedan zahtev za odobravanje finansijske podrške na osnovu jednog javnog poziva.

Očigledno je da država želi da osigura sirovinsku bazu za preostale 4 šećerane. I sa druge strane da se obezbedi dovoljno šećera za Srbiju kao i prostor „Otvorenog Balkana“.

Sledeće godine repa 52 evra + pdv po toni?

U proizvodnoj 2022. repa se plaća 42 evra po toni + pdv. Nakon svođenja kvaliteta. Spekuliše se da bi repa iz naredne godine mogla biti plaćena 52 evra + pdv.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!