Reklama
  • Povrtarstvo

Podsetnik za povrtare – MART

Sade se salata, crni i beli luk i krompir za raznu potrošnju. U martu se seje i paštrnak. Za kasniju sadnju krompira počnite sa naklijavanjem krtola bar mesec dana pre planiranje sadnje. U plastenicima se seje rasad paprike i paradajza koji se neće pikirati.

Period zimskog zatišija za povrtare je prošao, sa prolećem čekaju ih mnogobrojni poslovi. Čim se zemljište prosuši počinje se sa setvom i sadnjom povrća koje nije previše osetljivo na niske temperature. Sade se salata, crni i beli luk i krompir za raznu potrošnju. Ako se odlučite za gajenje crnog luka iz arpadžika, za sadnju je najbolji prečnika 10-20 milimetara. Ukoliko se pak odlučite za direktnu setvu imajte na umu da je seme crnog luka (barut) veoma sitno i da sporo niče, pa je od izuzetne važnosti dobra priprema setvene površine, a ukoliko nema padavina zalivanje je obavezno. Za kasniju sadnju krompira počnite sa naklijavanjem krtola bar mesec dana pre planiranje sadnje. U martu se seje i paštrnak koji ima dug period nicanja, a u početku se usev i sporo razvija pa je uz zalivanje, u slučaju suše potrebno okopavanje i plevljenje kako ga korovi ne bi ugušili.

Iz rasada se najviše gaji praziluk, celer, dinje i lubenice. U zaštićenom prostoru pikira se rasad toploljubivih vrsta i neguje rasad ostalog povrća. U plastenicima se seje rasad paprike i paradajza koji se neće pikirati.

Svetlana Kovačević

Zadovoljni ste sadržajem?