• Agroekonomika

Poklonu se u zube ne gleda. Šta uraditi sa 200.000 dinara?

Fondacija Ana i Vlade Divac, opština Čajetina i Privredno društvo „Zlatiborski eko agrar“ izdvojili su 4 miliona dinara u okviru konkursa za razvoj poljoprivrede i prerade hrane u opštini Čajetina u 2020. godini. U prvom krugu konkursa, završenom u julu ove godine, izabrano je 19 korisnika koji su uz pomoć novca unapredili svoja gazdinstva

„Privredno društvo „Zlatiborski eko agrar“ uz podršku opštine Čajetine poslednjih devet godina se uspešno bavi razvojem poljoprivrede na teritoriji ove opštine. Najveći deo podrške poljoprivrednicima je u okviru programa mera i subvencija za registrovana poljoprivredna gazdinstva, a manji deo obezbeđujemo iz raznih donatorskih fondova. Rado smo se odazvali pozivu na saradnju sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i drago nam je što smo sa partnerima razvili i ovaj novi model ulaganja u razvoj poljoprivrede za koji sam uveren da će biti uspešan i da će postati primer dobre prakse u regionu. Ovom prilikom se zahvaljujem Fondaciji Ana i Vlade Divac, USAID-u i opštini Čajetina i nadam se dugoj i uspešnoj saradnji, izjavio je Marko Marić, direktor PD “Zlatiborski eko agrar“ doo. 2020-divac-fondacija.jpg (188 KB)

U okviru prvog konkursa korisnik je dobijao prodečno 200.000 dinara. Korisnici su dobili 30% novca bespovratno za investicije u voćarsku, stočarsku i pčelarsku proizvodnju, a tokom tri naredne godine preostali novac beskamatno vraćaju u Fond iz kog će se podržavati drugi poljoprivrednici.

 Uspešna realizacija pilot projekta u Čajetini predstavlja novi izvor finansiranja koji malim proizvođačima omogućava jednostavan pristup sredstvima za investiranje. Ovaj model opštini omogućava da stvori održiv fond iz koga će novi korisnici moći da dobiju sredstva u narednim godinama. Pošto USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu kontinuirano radi na razvoju, implementaciji i promociji inovativnih izvora finansiranja za proizvođače i prerađivače hrane, naš cilj je da se ovaj model finansiranja implementira u što većem broju opština u Srbiji,  rekla je ovom prilikom Miroslava Panić, menadžer za investicije i finansiranje, USAID-ovog Projekta za Konkurentnu privredu

„Fondacija je za 10 godina podržala više od 1000 gazdinstava u Srbiji, a sada smo razvili novi model za finansiranje poljoprivrednika za koji nam je drago da je zaživeo i da imamo prvih 19 korisnika. Pozivamo druge opštine u Srbiji da nam se pridruže i primene ovakav model i obezbede podršku za poljoprivrednike i prerađivače hrane“, izjavila je ovom prilikom Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.      

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!