Reklama
  • Voćarstvo

Poljaci povećavaju izvoz jabuka u Kinu

Poljska je uložila puno truda kako bi se njene jabuke našle na tržištu Kine. Neophodni sertifikati otežavaju izvoz, ali trgovci očekuju da bi 2019. on mogao biti višestruko uvećan. Trenutno se jabuke iz Poljske mogu naću u 10 gradova u Kini

Za poljske trgovce jabuka, Kina je oduvijek bila cilj. Proizvodna sezona je iznedrila preveliku ponudu, malu cenu i probleme sa radnom snagom. Kina je mogući izlaz, ali to nije bilo lako, kaže Mihal Glijer, menadžer izvoza "Grupe Sad": “Do sada smo izvezli nekoliko desetina kontejnera jabuka, i očekujemo da se taj broj udvostruči pre kraja sezone. Cilj za sledeću sezonu je dupliranje te količine i nastavak rasta. Trenutno prodajemo u deset gradova u Kini, a glavne sorte su Ligol, Gala i Šampion. Jabuke na tamošnje tržište stižu u dobrom stanju."

2019-crvena-jabuka
Ilustracija / Foto: Đorđe Simović

 

Kineski potrošač voli crvenu jabuku

Osim Poljske i Čilea, Novi Zeland i Sjedinjene Države takođe pokušavaju da izvezu svoje jabuke u Kinu: „Uprkos trgovinskom ratu, SAD su i dalje veliki igrač kada je u pitanju prodaja jabuka Kini. Naša prva faza izvoza sada je gotova. Uskoro ćemo početi da isporučujemo Crveni delišes i Red Jonaprins jabuke, koje su slađe po ukusu i puno sočnije. Reč je o kvalitetu koje kineski potrošači cene u jabukama. Mi ne isporučujemo jabuke zelene boje (Zlatni delišes) koje su trenutno veoma tražene u Evropi, ali iu Egiptu i Indiji. Kineski potrošači ne vole ove jabuke, tako da možemo da fokusiramo sve naše jabuke crvene boje na Kinu, dok još uvek možemo da prodajemo naše jabuke zelene boje širom sveta. ” navodi Glijer.

Cene poljskih jabuka su pale pre nekoliko meseci, a voćari su neretko bacali plodove jer nije bilo zarade: “Veoma smo zadovoljni cenom kakva je sada. Zbog dodatnih troškova cena je prirodno viša nego što bi bila kod prodaje jabuka u Evropi. Fino podešavanje čitavog logističkog procesa od poljskog voćnjaka do kineskog kupca nije bilo jeftino, ali smatramo da bi za godinu ili dve mogli zaraditi više novca, a da cena neće porasti. Poenta je da smanjimo naše troškove i budemo efikasniji nego što smo sada, jer je sve novo za obe strane. Kako vrijeme prolazi, profitna marža bi trebala postati mnogo bolja za nas nego što je već,“ tvrdi Glijer.

Kao primer poboljšanja, Glijer navodi da bi se pakovanje moglo poboljšati: “Postoji nova tehnologija pakovanja sa modifikovanom atmosferom koja bi trebala produžiti rok trajanja naših jabuka.”

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?