Reklama
  • Intervju

Poljomehanizacija sve skuplja a vreme isporuke duže

“U septembru prošle godine proizvođači su rekli da moraju da povećaju cene od 5 do 7 odsto. Ko je rekao 10% - to je bilo strašno. U međuvremenu su povećanja bila na svaka dva meseca. Sada na svake tri nedelje dobijamo obaveštenje o poskupljenju od 3-5 odsto,” kaže generalni sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Marko Stojanović

Svedoci smo svakodnevnih poskupljenja u svim segmentima. Hrana je skuplja pre svega zato što poskupljuje repromaterijal – gorivo, đubrivo, seme i pesticidi. Međutim, i nove poljoprivredne mašine su sve skuplje, a poljoprivrednici koji bi da ih kupe, znatno duže čekaju na isporuku. O razmerama poskupljenja, ali i o tome koji sve činioci utiču na produžavanje isporuke poljoprivredne mehanizacije za Poljoprivreda.info je govorio generalni sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, Marko Stojanović.

2022-marko-stojanovic.jpg (110 KB)
Marko Stojanović, generalni sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije

Kako biste ocenili sadašnje stanje na tržištu poljoprivrednih mašina?

Sa ratom u Ukrajini cene su potpuno podivljale. Proizvođači zavise od dobavljača repromaterijala i sirovina, cene energije su drastično skočile. Cena čelika, guma i svega što učestvuje u proizvodnji jedne ozbiljne mašine, su otišle toliko da kalkulacije pojedinih proizvođača sada već prevazilaze neke normalne vrednosti za određeni tip mašine. Povećanja su počela od septembra-oktobra lane. Proizvođači su tada rekli da moraju da povećaju cene od 5 do 7 odsto. Ko je rekao 10% to je bilo strašno. U međuvremenu su povećanja bila na svaka dva meseca. Sada na svake tri nedelje dobijamo obaveštenje o poskupljenju od 3-5 odsto.  Cene transporta su takođe otišla u nebesa. Sve to ulazi u neku kalkulaciju. Došli smo do toga da su neke mašine za godinu dana poskupele od 30 do 50 odsto sa trendom daljeg povećanja cena. Pošto su cene toliko porasle da su na nivou kada za njih nema kupaca, došli smo do toga da se obim proizvodnje smanjuje.

Šta je sa rokovima isporuke?

Kovid je uticao da veliki broj fabrika nije mogao da ispoštuje dotadašnje narudžbine jer je veliki broj radnika bio na bolovanju. Već tada je došlo do produženja roka isporuke. Mi smo se krstili kada su nam prošle godine rekli da će rokovi isporuke od uobičajenih 3-4 meseca biti 6-7 meseci. U januaru-februaru postalo je sasvim normalno da je rok isporuke 12-14 meseci. Ako bi sada neko poručio mašinu, dobio bi je pred Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, ali 2023. To je apsolutno neprihvatljivo sa stanovišta nekog ko planira da kupi neku novu mašinu, kao i da konkuriše na IPARD i drugim konkursima. Dolazimo u sitaciju da samo kompanije koje su imale novca da naprave lager mogu da imaju mašine za tržište.  

Kako se to direktno odražava na IPARD?

Vi kažete “hoću da učestvujem na konkursu.” Mi napravimo ponudu sa današnjim danom. Od momenta kada dobijete rešenje mi tražimo da se rok isporuke produži godinu dana sa opcijom da ta cena koju smo Vam dali više ne važi jer je u međuvremenu došlo do dva ili tri poskupljenja. Kupci postaju svesni svega toga, ali ne i oni koji raspisuju IPARD pozive. Oni ne žele ništa da promene. Na kraju, kupac koji očekuje da će dobiti polovinu subvencije, dobije samo 20-30% povraćaja. Situacija nije sjajna kako za nas trgovca, tako i za kupce, ali moramo da se prilagođavamo.

U kojoj meri je postojeća situacija uticala na povećanje kupovine polovne poljoprivredne mehanizacije?

- Nije problem kada se kupi polovna mašina koja je stara 3-4 godine. Problem je što su se uvozile mašine stare 15 i 20 godina. To nema logike i rezona. I taj koji kupuje mašinu staru 15 godina možda zamenjuje mašinu koja je stara 20. Činjenica je da je to tržište postalo ponovo interesantno kao i tržište polovnih automobila. I cene polovne poljoprivredne mehanizacije su povećane, kaže Stojanović.

Vaše Udruženje ima 21 članicu. Svaka kompanija je puno uložila kako u objekte i opremu tako i usavršavanje inženjera. Kako u postojećoj situaciji poskupljenja i kašnjenja isporuke mehanizacije poslujete? Tačnije, da li možete pozitivno da poslujete?

Ulažemo ogromne napore da ispunimo zahteve naših kupaca. Preživeće oni koji imaju resurse i pored prodaje poljoprivredne mehanizacije imaju i druge biznise kojim bi mogli da pokriju deo troškova. Međutim, većina naših članica dugo godina prodaje mašine na terenu. Te mašine treba održavati u radu tako da nam je oslonac i na servis i prodaju rezervnih delova.

U Novom Sadu će od 21. Do 27. maja biti održan 89. Međunarodni poljoprivredni sajam. Godinama je mehanizacija najznačajniji segment tog sajma. Kako ste se pripremili za ovu godinu?

Koliko sam upućen, sve članice Udruženja su prijavile učešće na mestu na kom su tradicionalno izlagale. Koristimo gotovo polovinu otvorenog izložbenog prostora. Trudimo se da pribavimo najnovije modele kako bi ih izložili. Svi se trudimo da na Sajmu predstavimo najbolje iz naših programa. Očekujem da će manifestacija biti dobra i pozivam sve na ovogodišnji sajam. Bez ozira na sve razmišljamo – pozitivno.

Odavno je rečeno da su ljudi najvažniji resurs neke organizacije. Svakako u ITN grupi kao i u Poslovnom udruženju uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije gde je generalni sekretar, Marko Stojanović je kao i tokom cele profesionalne karijere, oslonac kako za menadžment tako i za svoje najbliže saradnike. Treba reći da je karijeru počeo u Agrovojvodini, da bi kasnije zastupao prestižne brendove kao što su Class, Fendt, Same Deutz Fahr i najnovije Krone, Konskilde, Amazone i druge.

Bilo je pravo zadovoljstvo razgovarati sa njim.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!