Reklama
  • Stočarstvo

Pomozite kravama da sa što manje stresa prođu kroz period vrućina

Počevši od 20 °C i uslova visoke vlažnosti, toplotni stres negativno utiče na performanse i zdravlje krava

Prema prognozama, i ove godine nas očekuje toplo i suvo leto.

2023-krava-tele-vrucina.jpg (179 KB)
Ilustracija, domenicblair / Piyabay.com

Za proizvođače mleka to znači: smanjenje količine proizvedene stočne hrane, smanjen njen kvalitet i manja proizvodnja mleka.

Toplotni stres počinje već na 20 stepeni

Često se potcenjuje uticaj visokih temperatura na produktivnost u proizvodnji mleka kod krava. Počevši od 20 °C i uslova visoke vlažnosti, toplotni stres negativno utiče na performanse i zdravlje krava. Krava pokušava da se suprotstavi i smanjuje unos hrane, kako bi smanjila metaboličku toplotu, a samim tim smanjen je njen proizvodni učinak. Rezultat je nedostatak energije!

Kako prepoznati toplotni stres:

- ubrzano disanje do dahtanja
- ispružen vrat i otvorena usta
- povećan unos vode
- smanjeno vreme odmora
- smanjen unos hrane

Trenutne studije: Dodatno snabdevanje vodom smanjuje stres

Efekti na kravu su rezultat ne samo trenutnih dnevnih vrednosti, već i uslova, npr. temperature i vlažnosti prethodnih dana (OTTEN et al. 2022). Toplotni stres tokom nekoliko dana povećava negativan uticaj na unos hrane i obim proizvedenog mleka.

U trenutnoj studiji, međutim, toplotni stres tokom nekoliko dana delimično je smanjio unos vode, suprotno opštoj pretpostavci. Predspostavlja se da  je razlog to što su junice i slabije životinje “izgurane” sa pojilišta od snažnijih krava.

Zbog toga je važno da se tokom dugotrajnih vrućina obezbedi unos vode u svakom trenutku i u dovoljnim količinama za sve životinje. Samim tim stresne situacije se mogu ublažiti.

Zaključak: Trajanje toplotnog stresa i dostupnost vode igraju važnu ulogu u smanjenju stresa mlečnih krava.

Hranjenje protiv toplotnog stresa – više koncentrata nije rešenje!

Kako krave preferiraju koncentrate u uslovima toplotnog stresa, efikasnost vlakana ima tendenciju da se smanji, povećavajući rizik od acidoze. Da bi smanjio rizik od acidoze, preporučuje se unos masti koje će biti stabilne u buragu.

Takve masti olakšavaju metabolizam krave jer proizvode manje metaboličke toplote u poređenju sa ugljenim hidratima. Ispitivanja su pokazala da se učinak može stabilizovati ako se komponente bogate skrobom zamene mastima koje su stabilne u buragu tokom letnje sezone.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!