Reklama
  • Voćarstvo

“Poremećena poljoprivreda” slogan FRUIT LOGISTICA Start-up dana

Između ostalih, holandski start up  PATS Indore Drone Solutions osmislio je rešenje gde mali dronovi samostalno otkrivaju i napadaju leteće insekte i štetočine. Ovo isključuje upotrebu insekticida i olakšava zaštitu bilja.
2019-dron-insekti
Foto: PATS Indoor Drone Solution

U Berlinu će se od 6. do 8. februara održati tradicionalni, najveći sajam uzgajivača i trgovaca voćem i povrćem na svetu FRUIT LOGISTICA. "Disrupt Agriculture" (“Poremećena poljoprivreda”) je slogan prvog FRUIT LOGISTICA Start-up dana koji će biti održan u petak, 8. februara 2019. Ovaj skup će se baviti brojnim kratkoročnim i dugoročnim izazovima s kojima će se suočiti poljoprivreda u budućnosti. Stručnjaci procenjuju da će globalna populacija dostići blizu 10 milijardi ljudi do 2050. godine. Kako bi zadovoljili stalnu potražnju za poljoprivrednim proizvodima, uzgajivači će morati povećati proizvodnju. Oni će morati da postanu efikasniji, agilniji i fleksibilniji. Digitalna transformacija širom sveta takođe nudi poljoprivrednom sektoru mnogo mogućih rešenja za uzgoj voća i povrća. Nove ideje u ovoj relativno mladoj disciplini često iznose inovativne start-up kompanije. Dvadeset njih će predstaviti svoja rešenja na svakih deset minuta na prvom FRUIT LOGISTICA Start-up danu.

"Stvorili smo Start-up Dan kao jedinstvenu platformu za budućnost. Ideja je da se inovativnim rešenjima unapredi lanac vrednosti. Kao vodeći sajam za globalnu trgovinu svežim proizvodima, FRUIT LOGISTICA je savršeno mesto zato što se ovde okupljaju svi ključni igrači u na tržištu ”, objašnjava Madlen Miserius, senior product manadžer FRUIT LOGISTIC-e.

Učesnici Start-up dana će se fokusirati na vizionarske teme: digitalnu poljoprivredu, ag-tech i upravljanje lancem snabdevanja.

Početnici koji se bave digitalnom poljoprivredom koriste digitalna rešenja kako bi optimizovali poljoprivredne procese i omogućili efikasnije i održivije poslovanje. AgriTask, start-up sa sedištem u Izraelu, ima za cilj da poveća produktivnost farme kroz široku upotrebu poljoprivrednih podataka i naprednih tehnologija. Kompanija je razvila alat za upravljanje preduzećem u agroekosistemu.

Dronovi uništavaju insekte

Napredak u digitalnoj transformaciji je takođe iskorišćen od strane holandskog startapa AgTech start-up PATS Indore Drone Solutions. Mali dronovi samostalno otkrivaju o napadaju leteće insekte i štetočine. Ovo isključuje dalju upotrebu insekticida, i minimizira rad na zaštiti bilja.

Smanjenje obima posla je takođe jedan od ciljeva upravljanja lancem snabdevanja. ImpactVision, američki start-up, pomaže kompanijama da povećaju produktivnost i automatizuju kontrolu kvaliteta, koristeći hiperspektralnu tehnologiju snimanja kako bi neinvazivno otkrili osobine kao što su svežina, zrelost ili pH, i prisustvo stranih objekata u realnom vremenu. Istovremeno, optimizuje se transportni proces.

Sparrows, novozelandski start-up, takođe se fokusira na optimizaciju transportnih operacija. Kompanija kombinuje moćan softver i robustan hardver kako bi korisnicima ponudila bolju vidljivost, transparentnost i kontrolu nad lancem snabdevanja. Uređaji su priključeni direktno na pošiljku, a ne na vozilo, tako da korisnik može pristupiti podacima o lokaciji i temperaturi u realnom vremenu dok je roba u tranzitu.

 

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?