• Vinogradarstvo

Porodica Šijački, i bukvalno, na etiketama

Vinarija Šijački (devojačko – Bononia), važan element skupa kolateralno oštećenih aktuelnim zakonom o vinu, čini marketinški salto mortale. Uz novo ime, promena vizuelnog identiteta.

Najpopularniji filmski serijal, koji stomatološkim reflektorom obasjava američku mafiju je svakako "Kum". Promena imena, kum, mafija... Pošto je Bononia jedno od silesije drevnih naziva za selo Banoštor, vlasnici Vinarije Bononia su bili prinuđeni da već prepoznatljivo ime u vinskom svetu, nevoljno promene. Gotovo besmislena rigidnost kada su nazivi vinarija, pa i vina u pitanju, lagano od naše vinske scene pravi neinteresantni telefonski imenik. Prezime Šijački je još jedno na bocama. Jednoga dana će kompletna akcija sa reimenovanjima postati besmislena, ali će tada biti kasno. Šteta se već pošteno zapatila.

Vinarija Šijački je u skladu sa novim propisima promenila naziv, ali se otišlo i nekoliko koraka dalje. Kada već na bocama ne sme biti brda, dolina, zamkova, reka, kuca, maca, karakterističnog drveća i sličnih detalja od državne važnosti, iz Vinarije Šijački su se dosetili da na etikete stave ono što im niko ne može oduzeti. Ma koliko neko bio glup - a moćan, ne može im oduzeti lica. Svako njihovo vino je dobilo svoje zaštitno lice. Članovi najuže porodice su izdelili asortiman i svako se "zalepio" na po jedan artikal. Vrlo smeo pokušaj, koji je neophodno precizno razjasniti da bi se situacija razumela na najbolji način.

Pre svega, u pitanju je simbolika. Zaista se radi o nemogućnosti otimanja. Familija Šijački na etiketama je gotovo satiričan udar na zakonske odredbe. Iz tog razloga ovakav pristup zaslužuje duboko poštovanje. Vrlo hrabro! Svesni rizik zbog ovakvog poteza bi, opet, trebalo svesti na najmanju moguću meru. Nikako se tu ne radi o klasičnom k..čenju, što je odomaćeni izraz za preangažovanu narcisoidnost. Ko tako misli, nije ni blizu istine. Istina je u činjenici da je ovaj potez bio gotovo iznuđen i da predstavlja poslednju liniju otpora nametnutom. Jednostavno, lica im se ne mogu oduzeti i tačka.

Iako pravi satiričari moraju da trpe, ovde to ne bi smeo da bude slučaj. Izuzetno je važno da sadašnji i budući konzumenti proizvoda ove šarmantne porodične vinarije iz Banoštora saznaju istinu. A istina je, između ostalog, na poznatoj lokaciji. Naravno, u boci!

Nenad M. Andrić www.vinovnik.rs

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!