Reklama
  • Zaštita bilja

Poslanici Evropskog parlamenta žele prirodnu alternativu pesticidima

Poslanici traže brže odobravanje upotrebe alternativnih pesticida koji su pandam onim kakve danas poznajemo.

2017-pesticidi-prskanje

Iako su brzi i efikasni za rast biljaka, pesticidi podrazumevaju potencijalni rizik za ljudsko zdravlje, životinje i životnu sredinu. Oko 45% od hrane koju konzumiramo sadrži ostatke pesticida sa 1,6% iznad zakonske granice, saopštila je Evropska agencija za bezbednost hrane. Poslanici Evropskog parlamenta žele da promovišu upotrebu više prirodnih pesticida i da se pojednostavi i ubrza proces odobravanja.

Poslanici Evropskog parlamenta su 15. februara usvojili rezoluciju kojom se pozivali Evropsku komisiju da sastavi predloge za ubrzanje evaluacije, ovlašćenja i registracije pesticida niskog rizika. Do sada je samo sedam aktivnih supstanci klasifikovano pod "nizak rizik" i kao alternativa su odobreni za upotrebu u EU.

"Govorimo o organizmima, virusima, bakterijama, nematodama koji bi trebalo da prođu kroz proces sertifikacije, koji je ne samo veoma dug, već i veoma skup", rekao je Gerbert Dorfmann, italijanski član Odbora za poljoprivredu i jedan od osam autora rezolucije koja je usvojena.

Neke zemlje EU su odbile da odobre ove alternativne pesticide zbog njihove percepcije donje efikasnosti, ne uzimajuci u obzir bilo koji od njihovih prednosti i mogućeg resursa za organsku poljoprivredu ili benefita po životnu sredinu i zdravlje.

"Koristimo previše običnih pesticida, koji su uglavnom opasni i koji su dizajnirani da ubiju žive subjekte. Oni su štetni i za naše zdravlje," izjavio Pavel Poc češki član odbora za životnu sredinu, kao i ko-autor rezolucije.

Tekst: Đorđe Simović
Foto: Skeeze / Pixabay.com

Zadovoljni ste sadržajem?