Reklama
  • Povrtarstvo

Povrće proizveno u kontejneru uzgajano uz pomoć aeroponike

Aeroponska tehnologija je sistem bez zemljišta koji koristi gustu maglu obigaćenu hranljivim sastojcima za navodnjavanje useva - povećavajući nivo kiseonika i podstičući rast zdravih plodova. Iako su hidroponske farme kontejnera češće, DROP & GROW koristi aeroponiku za optimizaciju zdravlja useva i povećanje stope rasta

Kontejnerska proizvodnja, vertikalna poljoprivreda, uzgoj u zatvorenom ... Šta sve to znači? Da li su to sve iste stvari?

2021-povrce-kontejner.jpg (66 KB)

Klub poljoprivrede u kontrolisanom okruženju

Poljoprivreda u kontrolisanom okruženju (Controlled environment agriculture - CEA) je termin za upotrebu različitih tehnologija za uzgoj hrane u zatvorenom. U CEA, ove tehnologije obezbeđuju najbolje uslove za uzgoj i zaštitu određenih useva. Ovo se razlikuje od samog uzgoja u zatvorenom - po prirodi zatvorene farme jednostavno štite useve od spoljnih uticaja kao što su vreme i štetočine. Farma kontejnera bila bi primer CEA, kao i druge zatvorene farme poput vertikalnih farmi i visokotehnoloških komercijalnih staklenika.

Kontejnerska farma je obično vertikalni poljoprivredni sistem ugrađen u brodski kontejner. Prednosti stavljanja farme u kontejner, a ne u zgradu, su u tome što je ona prenosiva i može se ugurati u postojeće prostore, kao što su parkirališta ili poljoprivredno zemljište.

S obzirom da je klasifikovana kao privremena građevina, obično vam nije potrebna dozvola za planiranje transportnog kontejnera. Ovo može biti posebno korisno onima koji iznajmljuju svoje poljoprivredno zemljište. Međutim, uvek postoje izuzeci i uvek treba izvršiti potrebne provere pre dogovora. Sve dok postoji ravno zemljište, pristup električnoj energiji, vodi i Wi-Fi mreži, kontejner za transport može se uklopiti u niz različitih podešavanja.

Zajednice koje služe, velike ili male

S obzirom na to da ih je lako transportovati, farme kontejnera mogu se lako postaviti kada i kada su potrebne. To znači da bi se mogli koristiti za istraživanje ili projekte socijalnog uticaja, bez potrebe za izgradnjom stalnog objekta. Brodski kontejneri su takođe modularni, što znači da se više kontejnera može koristiti za izgradnju većeg objekta i da preduzeća mogu na odgovarajući način da razmere svoje operacije. Oni takođe imaju potencijal da budu smešteni u postojeće kontejnerske parkove – kao što je slučaj u Velikoj Britaniji i obično isporučuju kontejnere koje hranom snabdevaju nezavisne prodavnice, kafiće i restorane. Jedna farma kontejnera mogla bi da isporuči sve sve proizvode.

Na ovaj način farme kontejnera mogu imati pozitivni uticaj na mreže za snabdevanje hranom i ojačati samodovoljnost prehrambenim proizvodina i smanjiti zavisnosti od uvoznih proizvoda. Višak hrane koje se baci u otpad i ugljen-dioksid izazvan transportom hrane, takođe bi mogao biti smanjen strateškim postavljanjem kontejnera na ključne lokacije u zajednicama.

Farma kontejnera DROP & GROW

Rast u farmama kontejnera LettUs Grov pokreće aeroponska tehnologija. To je sistem bez zemljišta koji koristi gustu maglu obogaćenu hranljivim sastojcima za navodnjavanje useva - povećavajući nivo kiseonika i podstičući rast zdravih plodova. Iako su hidroponske farme kontejnera češće, DROP & GROW koristi aeroponiku za optimizaciju zdravlja useva i povećanje stope rasta.

Ove farme kontejnera dizajnirane su s obzirom na potrebe uzgajivača. DROP & GROW: 24 uključuje odvojeno područje za pripremu, pružajući dovoljno prostora za uzgaj. Farme su lagane i tako pogodne za manevrisanje.

Proslavili tehnologiju vertikalne poljoprivrede

DROP & GROW nije dizajniran da bude neupadljiv. Sasvim suprotno! Proizvođači smatraju da je urbana poljoprivreda, nove tehnologije i ishrana lokalnih zajednica nešto o čemu je potrebno govoriti,  pa je poseta stranici DROP & GROW prilika da započnete razgovor sa proizvođačima ove opreme a nakon toga, eventualno podstaknete kupce da saznaju više o prednostima vertikalne poljoprivrede.

Ako imate inovatorskih ambicija i želite da učinite pozitivan korak ka održivijem i otpornijem lokalnom lancu snabdevanja hranom, kontaktirajte tim za razvoj poslovanja kompanije LettUs o tome koje su prednosti upotrebe farme kontejnera.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!