Reklama
  • Povrtarstvo

Povrtari-državi: dajte nam dinar "pravimo" tri

U Ministarstvu poljoprivrede ovih dana ubrzano rade na kreiranju novog agrarnog budžeta. Stručna javnost, a posebno poljoprivrednici, sa nestrpljenjem iščekuju informacije o izdašnosti državne kase. Svoje zahteve imaju i povrtari.

Povrtarstvo je viskoakumulativna oblast poljoprivrede. Predsednik Vojvođanskog društva povrtara prof dr. Žarko Ilin kaže da se dinar uložen u povrtarstvo trostruko vraća.

"Jedna mala povrtarska proizvodnja sa svega 300.000 hektara godišnje stvori nove vrednosti 15-18% ukupnog dohotka stvorenog u poljoprivredi. Samo povrtarstvo "stvori" 1,2 milijardi € godišnje. Zato subvencije ne treba smanjiti, već naprotiv - povećati pošto su tako svi na dobitku. Naravno novac treba deliti prema projektima i prioritetima a ne političkoj podobnosti," zaključuje Ilin.

Kolinda Hrehorović iz Ministarstva poljoprivrede najavljuje značajno subvencionisanje investicija u povrtarstvo.

" Država planira podsticaje koje će se ulagati za kupovinu nove opreme i mehanizacije u povrtarstvu gde će povraćaj novca biti od 40 do 55% od vrednosti investicije," kaže Heherović.

Pokrajinska administracija najavljuje istu količinu novca za povrtare u narednoj, kao i u ovoj godini. O efektima uloženog novca, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Knežević kaže:

" Samo tokom ove godine je stavljeno 18.000m² pod plastenike. Pomogli smo nabavku opreme za zagrevanje kao i za sisteme za navodnjavanje. Sve ovo smo subvencionisali sa 50% vrednosti investicije", kaže Knežević.

Profesor Ilin pohvaljuje mere Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu ali kaže da pojedinačni iznos investicije koje subvencioniše pokrajina mora biti veći.

"Povrtarska proizvodnja kod nas ne može biti održiva na 300 m², pa zato pokrajina mora da pomogne investiciji u plastenike do 3000 m²," konstatuje Ilin.

Iako od države puno zavisi i povrtari mogu dosta da učine na unapređenju svog posla. Usvajanje novih znanja, gajenje sorti i hibrida prema zahtevu tržišta, proizvodnja standardizovane, zdravstveno bezbednije hrane sa najmanjom mogućom upotrebom pesticida, kao i udruživanje samo su neki od poslova koje povrtari treba da urade ako žele da ostvare profitabilnu proizvodnju povrća.

Đorđe Simović, Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem?