Reklama
  • Agroekologija

Požari se šire Amazonijom zbog soje i govedine

Sve je očiglednije da se požari u Amazoniji podmeću kako bi se “osobodile” površine za zemljoradnju i stočarstvo

Kako piše N1 Amazoniju ugrožavaju dve poljoprivredne delatnosti - uzgoj goveda i genetski modifikovane soje. Time se može protumačiti dramatično širenje šumskih požara u tom delu Brazila, smatraju naučnici.

2019-amazon-pozar
Foto: skeeze / Pixabay.com

"Ekstenzivan uzgoj goveda je glavni uzrok krčenja amazonske prašume. Nešto više od 65 odsto iskrčenih prašuma u Amazoniji danas je pod pašnjacima", rekao je Romulo Batista, istraživač u Grinpisu.

Brazil je najveći svetski izvoznik govedine. Ta je zemlja u 2018. izvezla rekordnih 1,64 miliona tona tog mesa, pokazuju podaci Brazilskog klastera izvoznika mesa. Glavna tržišta su Kina, zatim Egipat i Evropska unija. Titulu najvećeg izvoznika govedine Brazil je stekao zahvaljujući više nego dvadesetogodišnjem periodu spektakularnog rasta. U periodu od 1997. do 2016. izvoz govedine se udeseterostručio, i težinski i cenovno.

Brazil koji je i do sada bio najveći svetski izvoznik soje, ispred Sjedinjenih Američkih Država, 2018. godine je izvezao rekordnih 83,6 miliona tona, ili 22,6 odsto više nego godinu ranije, objavilo je brazilsko ministarstvo privrede. Taj se uspeh se tumači pre svega apetitom Kine, najvećim potrošačem brazilske soje koja je uglavnom genetski modifikovana. Zbog trgovinskog rata koji Peking i Vašington vode već skoro godinu dana, Kina se sve više okreće Brazilu u kupovini stočne hrane. Izvoz brazilske soje u Kinu prošle godine je skočio za skoro 30 odsto.

I Evropa je potrošač brazilske soje koju uglavnom upotrebljava u životinjskoj ishrani, pre svega živine i svinja, navodi Grinpis.

 Uzgoj soje je 1970-ih u Brazilu doživio neverovatan uspon kada su se proizvođači s juga selili u centralne i zapadne delove zemlje i kada su se pojavile nove metode uzgoja i primene pesticida.

N1

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!