Reklama
  • Stočarstvo

Pratite stanje sa afričkom kugom svinja u Srbiji

U Srbiji se pojavila afrička kuga svinja i to u okolini Mladenovca, a to su potvrdili rezultati laboratorije iz Madrida, izjavio je danas ministar poljoprivrede i nagasio da su preduzete sve preventivne mere za sprečavanje širenja tog virusa.

Precizirao je da se taj virus, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, pojavio na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca i da je danas doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra. 

Naveo je da je Naučni institut za veteranarstvo iz Beograda utvrdio žarište u selu Rabrovac, te da su na osnovu toga pre 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi dalji koraci i preventivne mere. 

"Nažalost, posle dve godine koliko smo borili da afrička kuga svinja ne dođe u Srbiju, sada mogu da povtrvdim da mi, na osnovu rezultata laboratorije iz Madrida, imamo potvrđenu afričku kugu svinja na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca", rekao je Nedimović . 

Objasnio je da virus afričke kuge svinja napada isključio svinje i divlje svinje, da nema opasnosti za ljude. 

"Ljudi mogu da jedu svinjsko meso. Jedino je virus opasan za populaciju svinja i divljih svinja. Ne postoji vakcina protiv afričke kuge svinja. To je ozbiljan problem pre svega po celu industriju svinjarstva", rekao je ministar. 

Naglasio je da su preduzete sve preventivne mere kako ne bi došlo do širenja zaraze, te da je obavljena eutanazija svinja na mestima gde je potvrđeno prisustvo virusa i da je država nadokadila štetu što će, dodaje, činiti i nadalje. 

Ministar je rekao da će biti zabranjeno držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze. 

"Ono što se desilo na prostoru Mladenovca je jedan mikro slučaj", rekao je Nedimović i naglasio da je sada preventiva najvažnija. 

Pripremljena su, kaže, i jasna uputstva za uzgajivače svinja, lovce, obaveštenja na graničnim prelazima. 

Naglasio je da svaki slučaj ili sumnju treba prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru. 

 "U Srbiji smo 2018. imali oko 2,8 miliona svinja na 52.000 gazdinastava. Jako je važno da sada one prostore koji imaju najveći broj svinja uspemo da u sigurnosnom smislu sačuvamo od pojave virusa. Tu mislim na prostor Srema, Mačve, Svernobačkog i Zapadno bačkog okruga i ostale", rekao je Nedimović. 

Na pitanje hoće li biti ugrožen izvoz svinjskog mesa iz Srbije, ministar kaže da kad postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje automatski zemlje prestaju da uvoze svinjsko meso, ali i navodi da je ta mera privremenog karaktera.

"Mi smo doneli danas odluku, potpisao sam naredbu da uvodimo princip regionalizacije u Srbiji. To znači da samo iz prostora koji je zaražen nema trgovine, svi ostali prostori gde nema virusa su slobodni za trgovinu", rekao je Nedimović. 

Dodao je da ćemo posle ove naredne i monitoringa koji će trajati oko 40 dana moći nesmetano da izvozimo na prostor EU i u druge države, a u skladu sa instrukcijama Svetske organziacije za zdravlje životinja.

Nedimović je rekao da se afrička kuga svinja pojavila još pre dve godine u Bugarskoj, Rumuniji, Madjarskoj, Poljskoj, Češkoj, čitavoj istočnoj Evropi, te da je bilo samo pitanje vremena kada će se ona pojaviti, a ne da li će se uopšte pojaviti i u Srbiji.

2019-AKS
Stranica sa informacijama o AKS u Srbiji

Na stranicama World Organisation for Animal Health, konkretno na linku možete da pratite razvoj situacije sa afričkom kugom svinja u Srbiji. U vrlo kratkom periodu saznaćemo koji će status dobiti trenutni odeljak - Nature of diagnosis / Suspipicion.

Naši susedi su reagovali kao i mi u slučaju kada je posumljali na postojanje afričke kuge svinja u Mađarskoj i Bugarskoj.Dok javnost u Srbiji čeka rezultate testiranja svinjskog mesa poslatog u referentnu laboratoriju EU u Madridu na afričku kugu svinja, Bosna i Hercegovina je privremenu meru zabrane uvoza svinjskog mesa. Za njom je to uradila i Severna Makedonija

Ovim odlukom suseda zabranjuje se uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda poreklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.

Ovo Uputstvo će biti na snazi sve do dobijanja službene informacije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

O afričkoj kugi svinja

Afrička kuga svinja smrtonosna je bolest protiv koje nema leka. Kada se pojavi na farmi sve životinje moraju biti ubijene, bez obzira da li je reč o pet ili 10.000 životinja. Što je najgore, izuzetno se lako prenosi, slično kao grip kod čoveka. Jedina dobra vest u vezi sa ovim je, da virus nije opasn po ljude. Godinama se virus širio preko Kine, Rusije, Ukrajine, Litvanije, do centralne pa i jugoistočne Evrope. Od lane je registrovan u Mađarskoj, u Ruminiji je registrovan u Temišvaru, a već dva meseca je u Bugarskoj. U toj zemlji su ubijene svinje već na četiri velike farme a sada je epidemija izbila na petoj, na severu zemlje na farmi koja gaji 17.000 svinja. I sve će one biti usmrćene. Zato i ne čudi opravdani strah proizvođača nakon informacije da se ona pojavila i kod nas.

Bolest se prepoznaje po krvarenju, iznenadnom uginuću jedne ili više svinja. Inficirane životinje gube apetit i imaju povišenu temperaturu. Farmeri bi trebalo da izbegavaju ishranu svinja pomijama, kao i pašno držanje svinja a trebalo bi da spreče kontakt domaćih sa divljim svinjama koje su, takođe prenosioci virusa. Uz to, stočari bi trebalo da postave dezobarijere na ulazu u farmu a u slučaju neobičnog ponašanja životinja potrebno je hitno to da prijave veterinarskom inspektoru. 

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!