Reklama
  • Agroekonomika

Pregrupisavanje globalnog tržišta soje

Od trgovinskog rata na relaciji SAD-Kina benefit za sada beleži Brazil. Sve veće potrebe za sojom su i u Indiji. Non-GMO, za sada, samo 12% proizvedene soje u svetu

Eskalacija trgovinskog rata između SAD i Kine “prelomila se” između ostalog i na soji. Rezultat - Kina izbegava američku soju. Umesto nje, okreću se soji iz Brazila.

2018-soja-saka
Foto: Đorđe Simović

 

Više od 60% soje koju je kupovala u SAD, Kina sad kupuje u drugim delovima sveta. To je dovelo cenu soje na berzi u Čikagu na najniži nivo u poslednjih 10 godina (286,43 EUR/t, 28.09.2018.).

Izvoz soje iz Brazila u Kinu: 3,7 – 9 – 12/14 mil/t?

Brazil uobičajeno izvozi oko 3,7 miliona tona u Kinu u četvrtom kvartalu, iako je prošle godine taj broj porastao na 9 miliona. Ove godine trgovci tvrde da su kineski uvoznici za oktobar-novembar naručili rekordnih 12-14 miliona tona. Spekuliše se da bi Brazil mogao pratiti Argentinu u izvozu soje u Kinu i a pri tom povećati uvoz jeftinijie soje iz SAD-a.

Ponuda sojine sačme / potražnja za potraživanje u Indiji

U međuvremenu, u nedavnom izveštaju Rabobank-a navodi se da je Indija uravnoteželila ponudu i tražnju za sojinom sačmom. Sve veća potražnja za živinom dovela je do povećane potrošnje u poslednjih nekoliko godina i očekuje se da će se taj trend nastaviti. U izveštaju se navodi da je potrošnja soje u 2013. godini iznosila 5,4 miliona tona, u poređenju sa samo 800,000 tona decenijama ranije.

Procena: Potrošnja u Indiji 2025. Više od 9,5 miliona tona

Analitičar tržišta žitarica i uljarica, Rohit Danda, izjavio je da očekuje da će se godišnja potrošnja u Indiji povećavati za 7%, što bi dovelo do potrošnje koja prelazi 9,5 miliona tona 2025. godine. "Porast industrije živine dovela je do proporcionalnog povećanja domaće potrošnje soje. Soja je glavni izvor proteina u hrani za živinu. Proteini iz koncentrovane hrane kao nusprodukti iz drugih uljarica u Indiji još nisu razvijeni.

Zbog toga, Rabobank očekuje da indijska živinarska industrija u bliskoj budućnosti ostane u velikoj meri zavisna od soje kao izvora proteina. Rastuća domaća potražnja za sojom mogla bi da pomogne dogoročno visokom cenom soje na radost farmera. Prepreke za strateške investicije u ovu oblast predstavljaju usitnjene i defragmentisane pacele malih poljoprivrednika."

Sa 12% soje u svetu non-GMO

Prema tvrdnji objavljenoj u trgovinskoj publikaciji World Grain od ukupno proizvedenje soje u svetu tek 12% je non-GMO.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?