Reklama
  • Agroekologija

Projekat Alqueva u Portugaliji : skoro 100 000 ha navodnjavanih površina

Portugalskim poljoprivrednicima će biti dostupne najveće rezerve vode u Evropi koje su stvorene zahvaljujući izgradnji brane od 150 metara visine u oblasti Alentejo u okviru projekta Alqueva 2015. Ovaj projekat predviđa preko 100 000 ha navodnjavanih površina za razvoj proizvodnje voća, povrća i kukuruza.

ANPROMIS (udruženje proizvođača kukuruza u Portugaliji) je početkom februara organizovao svoj osmi kongres u Lisabonu. Okupivši preko 500 učesnika, ovaj događaj je doživeo veliki uspeh. Među temama o kojima se govorilo naglasak je stavljen na značaj pristupa vodi da bi se obezbedile poljoprivredna proizvodnja i zaposlenost. Portugalskim poljoprivrednicima će biti dostupne najveće rezerve vode u Evropi koje su stvorene zahvaljujući izgradnji brane od 150 metara visine u oblasti Alentejo u okviru projekta Alqueva 2015. Ovaj projekat predviđa preko 100 000 ha navodnjavanih površina za razvoj proizvodnje voća, povrća i kukuruza. Veći deo portugalskog snabdevanja zavisi od uvoza. Povećanje proizvodnje je dakle značajan ulog za poboljšanje prehrambene nezavisnost zemlje.

CEPM : PAC mora obezbediti pomoć pri stvaranju vodnih resursa

Opštije gledano, članovi CEPM (Evropski savez za proizvodnju kukuruza *), koji su se okupili na kongresu ANPROMIS, istakli su da je važno da cela Evropa nadoknadi kašnjenje u smislu infrastrukture za skladištenje vode. Skladištenje dela vode u zimskom periodu bi trebalo da omogući Evropskoj uniji (EU) da poveća svoj proizvodni potencijal i da intenzivira poljoprivednu delatnost. Ovaj privredni sektor je jedini koji može da garantuje stvaranje bogatstva i radnih mesta na svim prostorima. Evropska poljoprivreda mora dobro da odigra svoju kartu da bi poboljšala prehrambenu samodovoljnost EU i da bi učestvovala u prehrambenoj ravnoteži južne sredozemne obale koja nema tako povoljan pedoklimatski kontekst.

Za CEPM, ovo pitanje mora biti uzeto u obzir u okviru drugog stuba budućeg PAC čije su orijentacije revidirane. Odsada inovacije, konkurentnost i klima pripadaju novim pravcima. Iako se Evropa suočava sa periodima suše, količina godišnjih padavina u različitim basenima bi trebalo da obezbedi vodu privrednim sektorima (poljoprivreda, industrija) kao i turističkoj delatnosti. Vođenjem dinamične politike upravljanja vodom skladištenjem i poboljšanjem irigancionih metoda (smanjenje gubitaka mreže, instrumenti pomoći pri donošenju odluka, …) je najbolje način borbe protiv suše. Drugi stub PAC bi trebalo da obezbedi pomoć pri stvaranju vodnih resursa.

* La C.E.P.M. (Evropski savez za proizvodnju kukuruza) okuplja organizacije za proizvodnju kukuruza iz sledećih zemalja : Nemačka, Bugarska, Španija, Francuska, Mađarska, Italija, Portugalija, Slovačka, Slovenija i Rumunija. Predstavalja takođe oko 90% proizvodnje kukuruza u EU -27.

Đorđe Simović, Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem?