Reklama
  • Agroekonomika

Prolećna setva u vreme vanrednog stanja

Poljoprivreda je „fabrika pod vedrim nebom“. Pravi je izazov posejati u vreme vanrednog stanja, suspendovanog kretanja za starije, otežanog za mlađe i prepreka pred logistikom.

Ovog proleća u Srbiji bi trebalo da bude posejano dva miliona hektara. U vreme vanrednog stanja, otežanog kretanja i logistike poljoprivrednici se nalaze pred pravim izazovom. Mnogi od njih su stariji od 65 godina i ne mogu iz svojih domova. I zabrana kretanja od 17 do 5 časova ogroman je problem za one koji su započeli setvu. Otuda i vapaji onih koji seju da im se omogući da na njivama ostanu makar do 20 časova. A šta je tek sa večernjom mužom. Laktofrizima. Isporukom mleka. Pitanja je puno.

2020-biljcica-saka.jpg (112 KB)
Foto: congerdesign / Pixabay.com

Kako je za "Novosti" potvrdio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, svi ratari će moći, uz posebnu dozvolu, na njive i posle policijskog časa. Potrebno je da se prilagođavaju vremenu, ali ih niko neće uhapsiti ukoliko ih zatekne u traktoru da se vraćaju sa oranica.

Da bi mogli da rade i dobiju dozvolu, poljoprivrednici moraju da se jave svom odseku, odnosno okrugu, za koji se traži dozvola za kretanje. U navedenoj prijavi potrebno je navesti ime i prezime lica, broj lične karte i adresu koje će se kretati, broj poljoprivrednog gazdinstva, lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere, kao i vreme i dan kada će biti sprovedene mere. Poljoprivrednici koji budu morali da se zbog rada na njivama kreću tokom policijskog časa dužni su da podnesu zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja putem elektronskog zahteva koji je dostupan na internetu adresi http://agromere.registar-uzb.rs/. U navedenoj prijavi potrebno je navesti ime i prezime lica, broj lične karte i adresu sa koje će se kretati u periodu od 17 do 5 časova, broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG), lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere, kao i vreme i dan kada će one biti sprovedene. Dozvola kretanja će važiti samo za navedeni dan. Rok za odgovor na podneti zahtev je do 48 časova. Stočari su dužni da zahtev za odobrenje kretanja podnesu na internet-adresu http://stocarstvo.registar-uzb.rs/.

Novinari „Novosti“ razgovarali su sa onima koji pokušavaju da organizuju proizvodnju.

- Svugde je vanredno stanje, pa i kod nas. Zato smo u svim oblastima koje pokriva naša zadruga, od ratarske do prerade mesa i proizvodnje pekarskih proizvoda, podigli zaštitne mere na najviši nivo – kaže Vojislav Mrkšić iz Zemljoradničke zadruge “Mrkšićevi salaši” iz Srpskog Itbeja. - Povećani su higijena, dezinfekcija, kao i oprez. Najstarije zaposlene zadrugare i kooperante smo maksimalno poštedeli i oni se pridržavaju svih odluka Vlade Srbije.

Zadrugari iz “Mrkšićevih salaša” dodaju da su nabavljeni repromaterijal za prolećnu setvu i negu ozimih useva, seme, đubrivo i zaštitna sredstva. U toku su priprema za setvu, tehnička obrada, tretiranje stajskim đubrivom, a uskoro počinje i prskanje pšenice protiv korova i bolesti. Ova zadruga poslednjih dana beleži drastično povećanje potražnje za mesom i prerađevinama od mesa, pa isporučuje svakodnevno 12 tona svojih proizvoda. Prodaju i 18.000 vekni hleba dnevno i nekoliko tona zaleđenog peciva.

Direktor ZZ “Agro Klek” iz Kleka kod Zrenjanina Radovan Bokić kaže da se kod njih radi punom parom, uz pridržavanje svih propisanih mera bezbednosti. Zadruga broji 65 zadrugara, 81 zaposlenog i 70 kooperanata.

- Naših 1.050 grla krupne stoke ne može da čeka, krave moraju biti nahranjene, pomužene, a štale čiste. Svakog dana prinos je 14.500 litara mleka, a organizovali smo se i povodom dobijanja dozvola za zaposlene u trećoj smeni, za vreme policijskog časa - kaže Bokić. - Spremni smo i za setvu - na 1.300 hektara - kukuruza, suncokreta, krmnog bilja...

U Severnobanatskom okrugu, u Martonošu, ZZ “Paprika” sve je organizovala za prolećne poslove.

- Uveliko se pripremamo za setvu na 500 hektara mirođije, peršuna i industrijske paprike, čijom se proizvodnjom bavi naša zadruga - kaže Toša Matić, direktor zadruge, osnovane još 1948. godine, pa reosnovanog devedesetih. - Imamo 72 člana zadruge, 20 kooperanata i 18 zaposlenih, i svi do jednog se maksimalno pridržavamo propisanih mera higijenske i zdravstvene zaštite u vreme pandemije. Dezinfekcione barijere su već pre deset dana postavljene, a u naše prostorije se ulazi samo na zvono. Uz sve to, posao mora da bude obavljen odmah, jer ako kulture koje gajimo ne zasadimo onda kada treba, nećemo imati nikakav prinos.

Đorđe Simović / Večernje novosti

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!