Reklama
  • Mehanizacija/oprema

Promocija nove 6R serije John Deere traktora

Ljubiteljima automobila poznato je uzbuđenje kada na perstižnim sajmovima četvorotočkaša iščekuju ekskluzivnu premijeru nekog novog modela. Zahvaljujući kompaniji KITE DOO ljubitelji četvorotočkaša, ali u poljoprivredi, bili su u prilici da prisustvuju jednoj takvoj prezentaciji. Premijeri traktora 6R serije

U servisno-distributivnom centru kompanije KITE DOO u Bačkoj Topoli poljoprivrednici su imali priliku da, u okviru evropske turneje, prisustvuju predstavljanju dva modela 6R serije John Deer traktora – 6R215 i 6R155. Prezentacija je trajala dva dana. Prvog dana su prisustvovali poljoprivrednici Bačke a drugog Banata i Srema. Nakon Srbije ovi modeli traktora predstavljeni su u Slovačkoj.

2022-JD-6R-1.jpg (141 KB)
Velika zainteresovanost poljoprivrednika za promociju
Jonh Deere traktora serije 6R

Predstavljanje se sastojalo iz dva segmenta, prvog, teorijskog u učionici i drugog, praktičnog, u polju. U teorijskom delu predstavljeni su dizajnerski promene nove 6R serije, kako spoljašnje, tako i samog enterijera traktora. Sa nastalim promenama, John Deere traktori postižu uniformnost čiji začetnik je bila 8R serija. Naglašenije i ošrtije linije sa novim retrovizorima, čine traktore vizuelno atraktivnijim. Što se tiče enterijera i tu se radilo na uniformnosti, gde se na prvi pogled zapaža izmeštanje instrument table iza volana na displej na stubu kabine, sa čime je postignuta bolja preglednost sa vozačeve pozicije.

Četiri nova modela proširuju gamu 6R serije, pa tako u opsegu snage od 110 - 250KS mogu da se ponude 14 modela, sa akcentom na nove četvorocilindrične modele 6R140 i 6R150, kao i šestocilindrične modele 6R165 i 6R185, sa čime se postiže veća mogućnost da se odabere odgovarajući traktor za svrsishodnu buduću namenu u proizvodnji.

Sa tehničko-tehnološkog aspekta, radilo se na razvoju savremenijih radnih sklopova, gde svakako možemo da isteknemo eksluzivnost u vidu hidrauličnog pojačanja snage sa zahtevnim priključcima po pitanju hidraulike. U ključnim trenutcima na četvorocilindričnim modelima angažuje se dodatnih 20 KS, dok se na šestocilindričnim angažuje dodatnih 40 KS. Takođe, reverzibilni ventilator je novitet na novoj seriji, nova upravljačka ručica koja je programabilna i novi prednji traktorski utovarivač sa pregršt novih opcija.

U praktičnom delu predstavljena je telematika u svom punom kapacitetu, gde su gosti prisustvovali slanju prethodno pripremljenog radnog zadataka u vidu norme prskanja, hemijske recepture, varijabilne mape, granice polja, linija navođenja i sve to je poslato kao jedna datoteka na traktor 6R215. Tokom odlaska na izvršenje radnog zadatka gosti su telemtski pratili ekran traktora, i mogli su primetiti da rukovalac sa samim nailaskom na parcelu sa samo jednim klikom priprema kompletan traktor i prskalicu na izvršenje radnog zadatka. Prilikom rada demonstrirana je potpuna autonomija u radu, kao i opcije praćenja parametara traktora u realnom vremenu, a što je još važnije i slanje agronomskih podataka u John Deere platformu Operation Centar. Potom su prisutni videli koji su benefiti sakupljanja dragocenih podataka iz mašina i skladištenja na jednom mestu kao i dalja stručna analiza podataka.

2022-JD-6R-2.jpg (231 KB)
Poljoprivrednici su imali prilike da uz stručno rukovođenje
isprobaju nove modele 6R serije John Deere traktora

Sa produkt specijalistom u kompaniji KITE DOO Nebojšom Balaćem razgovarali smo o osnovnim karakteristikama ova dva modela traktora.

- Predpremijerno smo prikazali dva modela traktora 6R serije. Od toga jedan sa malo manje opreme 6R 155 dok je traktor 6R 215 prikazan sa gotovo najvišim nivoom opreme. Model 6R155 je opremljen sa AutoQuad menjačem. To je šestcilindrični traktor, postavljen je na manjoj šasiji i namenjen je za univerzalne radove: od površinskih radova, setve, prskanja do transporta. On na sebi ima opremu za preciznu poljoprivrednu proizvodnju. Traktor poseduje displej Command Center 4600, koji uz prijemnik SF 6000 omogućava kretanje u redu, dok veći traktor sa AutoPowr varijabilnom transmisijom i RTK modulom omogućava potpunu autonomiju u radu sa preciznošću rada od 2,5 cm. Na praktičnoj prezentaciji smo imali prilike da vidimo autonomno kretanje traktora po parceli kako u redu tako i na uvratinama, prilagođavanje brzine kretanja, kontrolu rada prskalice sa varijabilnom distribucijom, sve sa ciljem da se prikaže stepen automatizacije koji je moguće postići sa John Deere traktorom.

Dakle, traktori iz 6R serije konstruisani su kao najuniverzalniji i najsnažniji u mašinskom parku savremenog gazdinstva kako bi uspeli da ispune radne zadatke koje mu nameću uslovi terena, zemljišta, proizvodne tehnologije i agrotehnički rokovi. O prednostima, konkretno:

1. 1-CLICK-GO-AUTOSETAP

Smanjeno vreme podešavanja u polju i do 50%. Radni zadaci planirani u aplikaciji Operations Center automatski se pojavljuju na ekranu generacije 4 kada ulazite u polje – samo jedan klik potvrđuje informacije za početak rada.

2. BR. 1 U TRANSPORTU

Na DLG PowerMix Transport 2.0 testu traktor 6R 250 je bio bez premca. Poljoprivredna komora Donje Saksonije (Nemačka) potvrdila je izuzetnu efikasnost 6R 215 na testu traktora 2020.

3. UVEK AŽURIRANO

JDLink omogućava daljinsko servisiranje i podršku za rukovaoca, kao i daljinsko ažuriranje softvera, obezbeđuje da vaš traktor uvek ima poslednju generaciju softvera.

4. NISKI EKSPLOATAOCIONI TROŠKOVI

Mala potrošnja goriva, niski troškovi održavanja i popravke, kao i visoka preprodajna cena, garantuju vam najviše za uložen novac.

5. PERFORMARSE MOTORA

John Deere motori zapremine od 4,5l ili 6,8l sa snagom do 300 KS, pružaju izuzetnu snagu uz niske eksploatacione troškove.

6. MENJAČI

Izuzetno prikladan CommandQuad Plus, super efikasan i snažan DirectDrive i efikasan i snažan DirectDrive i efikasni bezstepeni AutoPowr.

7. PAMETNIJA HIDRAULIKA

Inteligentnije upravljanje snagom sa do 40 dodatnih konjskih snaga prilikom angažovanja hidraulike i do 6 pari (SCV) hidrauličnih izvoda i 160 l/min protoka za maksimalnu produktivnost.

8. IZUZETNA KABINA

Izuzetno prostrana kabina od 3,33 m3, veoma tiha 71 dB(A), u kombinaciji sa novim Corner displejom proizvedenim u standardima preuzetih iz automobilske industrije.

9. COMMANDPRO

Savršena ergonomija, strategija vožnje i mogućnost kofigurisanja.

10. UDUBNOST

TLS Plus ogibljenje prednjeg mosta i HCS Plus ogibljene kabine, rade sinhronizovano kako bi obezbedili najbolji osećaj u vožnji i radu.

11. OSOVINE I PNEUMATICI

Veliki zadnji pneumatici za maksimalnu vuču. TLS Plus i varijabilni odnos prilikom rukovanja upravljačem, za nesvakidašnji komfor.

Kada je reč o razvoju budućih pogonskih mašina, Nebojša Balać kaže da je tendencija razvoja u pravcu precizne poljoprivrede, odnosno elektronike. Same tehničko-tehnološke komponente, kao što su motor, menjač, hidraulika ne razvijaju se toliko intenzivno koliko sistemi, odnosno softveri u samom traktoru i izvan njega. Cilj je da se ostvare uštede prilikom distribucije mineralnog đubriva, pesticida itd. To je osnova da bismo išli na neki novi nivo u preciznoj poljoprivrednoj proizvodnji. U narednom periodu možemo da očekujemo usavršavanje elektronike koja kontroliše transmisiju, hidrauliku, kardanske izvode. U bliskoj budućnosti može se očekivati da klasične traktore postepeno zamenjuju električni traktori. Same mehaničke komponente neće služiti električnim traktorima kao što služe sadašnjim traktorima tako da su razvojna odeljenja u John Deer-u pa i u ostalim kompanijama usmerena na električne traktore. Više neće biti transmisija kao što su sada, postojeći motor će zameniti električni, brže će se upravljati sa traktorima. Uz 5G mrežu u trenutku ćemo moći da odlučimo šta uraditi i odraditi sa priključkom, tako da u tom nekom smeru IT-a ide i razvoj novih modela, zaključuje Balać.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!