Reklama
  • Agroekologija

Prvi svetski pogon za izdvajanje CO2 iz atmosfere

Prvo postrojenje će sa 900 tona CO2 godišnje snabdevati obližnji staklenik u kojem se gaje krastavac i paradajz.

2017-ClimeworksKompanija Climeworks instalirala je opremu za prvi svetski komercijalni pogon za izdvajanje ugljen-dioksida iz atmosferskog vazduha u cilju komercijalne prodaje. Fabrika nazvana Direct Air Capture (DAC) u vlasništvu je švajcarske firme Swiss direct air capture .

Postrojenje će sa 900 tona CO2 godišnje snabdevati obližnji staklenik. Ekolozi otvaranje pogona ocenjuju kao „istorijski korak za tehnologiju negativne emisije“ a sve u saglasju sa klimatskim sporazumom iz Parizu u cilju ograničavanje globalnog porasta temperature od 2 °C.

Osnovan od strane inženjera, Kristofa Gebalda i Jana Vurzbahera, Climevorks je razvio svoju tehnologiju za izdvajanje atmosferskog ugljenika filterima, koristeći kao izvor malo toplotne energije. DAC je instaliran na krovu objekta za preradu otpada čija otpadna toplota pokreće fabriku Climevorks DAC.

Tokom procesa izdvajanja, CO2 se hemijski taloži na površini filtera. Kada je filter zasićen sa CO2, on se zatim izoluje na temperaturi od oko 100 °C. Čisti zarobljeni CO2 može zatim biti prodat kupcima na ključnim tržištima uključujući: komercijalnu poljoprivredu, industriju hrane i pića, energetski sektor i automobilsku industriju. Prvi pogon Climevorks-a obezbeđuje kontinuirano snabdevanje plastenika sa CO2 kroz podzemne cevovode dužine 400m. U plastenicima se, inače, proizvode paradajz i krastavac.

U Climeworks-u imaju ambiciozan plan da uvećavanjem broja postrojenja izdvoje 1% globalne emisije ugljen-dioksida do 2025.

Foto: environmentalleader.com

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?