Reklama
  • Agroekonomika

Pun kofer obećanja odložio proteste

Dok širom sveta na protestima farmera doslovno gori, kod nas poljoprivrednici tek daju signale da postoje
2022-pesnica.jpg (114 KB)

Ilustracija, Farmgirlmiriam / Pixabay.com

Agencijska vest bi mogla da izgleda ovako ...

“Nakon razgovora sa ministrom poljoprivrede u tehničkoj Vladi, Branislavom Nedimovićem, poljoprivrednici iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije odložili su proteste”.

Kraj.

Što bi Čedo Keco rekao “Truba trubi, svi smo rodoljubi.”

U godini preskupog repromaterijala u proizvodnji hrane, čini se da nema zadovoljnog poljoprivrednika na planeti. Protesti farmera u Holandiji, Nemačkoj, Španiji, Poljskoj, Indiji i drugim državama to i potvrđuju.

Uz sve navedeno, kod nas, specifično, i naši problemi. Nezadovoljni ratari kažu da su puno izgubili zabranom izvoza žitarica i uljarica u martu i aprilu, kada je trebalo da najviše zarade, a potom su usledilla još uvek aktuelna ograničenja u izvozu. Ministar poljoprivrede u tehničkoj vladi Branislav Nedimović za sada poljoprivrednicima obećava značajne povoljnosti. A i ni šta ga ne košta. Tek treba da se vidi ko će za nekoliko sedmica sedeti u toj fotelji. Kada se formira Vlada. Uzgred, da li se još neko seća kada su bili izbori?

Dakle, Nedimović veli …

  • U ovom čudnom vremenu svih dešavanja koje imamo u vezi Ukrajine, koji se neverovatno reflektuju na hranu i energente, to su bile teme naših razgovora. Na sledećoj sednici Vlade će biti predložen slobodan izvoz žitarica. Tehničke stvari smo dogovorili u vezi sa poljoprivrednim kreditima, odlaganja plaćanja zakupa poljoprivrednog zemljišta, tamo gde je ekstremna suša. Ima tu još nekih predloga što se tiče nafte i đubriva. Razmotrićemo predlog da premija za mleko za drugi kvartal bude kao i za prvi kvartal. Ostaje da razgovaramo svi o tome u Vladi, a za sedam dana ćemo izneti svoje stavove.

Vukašin Baćina iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije kaže da će odložiti proteste kako bi ministru dali vremena da ispuni obećano.

  • Generalno, nismo zadovoljni ni situacijom u poljoprivredi a ni samim odlukama Ministarstva prema poljoprivredi. Mi zahtevamo da se ukine zabrana izvoza (pšenice), da se ukinu akcize za gorivo, da se zaštite voćari i povrtari od nekontrolisanog uvoza, potom podsticaj u stočarstvu gde tražimo da se premija za mleko vrati na 15 dinara, dalje tražimo povećanje subvencija po hektaru. Mi smo svesni da te odluke ne mogu da se donesu u jednom danu. Dve tačke je sam ministar predložio: da će da nam odloži kredite zbog suše i plaćanje zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

Čini se da su razgovori došli najnezgodnijem trenutku, u vreme formiranja nove republičke vlade kada su ovlašćenja ministra poljoprivrede ali i drugih ministara u tehničkoj vladi, pre svega finansija, limitirana.

… a u međuvremenu u Evropi pa i šire …

Talas poljoprivrednih protesta zahvatio je Evropu pa i svet.

Protesti predvođeni poljoprivrednicima u Nemačkoj, Italiji, Španiji i Poljskoj izbili su nakon akcije holandskih farmera, koji su prvi izašli na ulice da se žale na uvođenje novih pravila o emisiji gasova sa efektom staklene bašte.

Nemački farmeri blokirali su puteve na granici sa Holandijom i okupili su se u velikom broju na protestima u blizini grada Herenburga. Italijanski farmeri su takođe održali proteste vožnjom traktora u ruralnim oblastima i zapretili da će proteste započeti na ulicama Rima.

Poljski farmeri zauzeli su ulice Varšave žaleći se na jeftin uvoz i visoke kamatne stope koje su destabilizirale njihove poslove i ugrožavaju održivost. Uticaj rastuće inflacije stigao je i do Španije, gde su farmeri blokirali autoputeve u južnom regionu Andaluzije u znak protesta zbog visokih cena goriva i povećanja cena osnovnih proizvoda.

Prvobitni bes holandskih farmera proizašao je iz straha da će morati da smanje ili zaustave svoje poslovanje kako bi ispunili ciljeve smanjenja emisija azot-oksida i amonijaka koje proizvodi njihova stoka. Neke procene pokazuju da Holanđani planiraju da zatvore 30 odsto svojih farmi do 2030.

Kao rezultat toga, hiljade holandskih farmera su svojim traktorima blokirale luke, aerodrome i puteve, kao i distributivne centre supermarketa, palile bale slame na ulicama i bacale stajnjak u vladine zgrade. U supermarketima ponestaje hrane dok protesti nastavljaju da se intenziviraju. Drugi sektori su takođe počeli da se pridružuju protestima, pa su tako ribari blokirali luke.

Dalje, u okrugu Imphal Vest u Indiji održani su protesti zbog nedostupnosti đubriva. U izveštajima lokalnih novina navodi se da se farmeri širom države suočavaju sa nedostatkom đubriva za tekuću sezonu iako državna vlada, posebno ministar poljoprivrede, tvrdi da u vladinom skladištu nema nedostatka uree.

Nakon te informacije, hiljade indijskih farmera okupilo se u okružnoj kancelariji za poljoprivredu u Imphal's Lamphelpatu. Međutim, tamošnji zvaničnici su ih obavestili da će narednih dana biti podeljeno samo 250 džakova uree i da će bonovima biti izdati onima koji su se prijavili. Uznemireni tom najavom, farmeri su upali u skladište.

Svaka čast na umešnosti onome ko je poslednjih godina uspeo kod nas da anestezira kritiku javnosti, a u tom korpusu i poljoprivrednike.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!