Reklama
  • Voćarstvo

Raste uvoz jabuke pink lady u Veliku Britaniju

Rastuća potražnja ali i veća proizvodnja ukazuju da će Velika Britanija ove godine uvesti veće količine jabuke pink lady. Očekuje se i veća prodaja brenda PinKids

Usled povećane potražnje, Britanija će uvoziti više sorte pink lady iz Francuske, a naročito zbog prihvatljivosti plodova manje veličine na tamošnjem tržištu.

2018-pink-lady
Foto: comefruta / Pixabay.com

 

Činjenica je da će u odnosu na prošlu godinu proizvodnja svih sorti jabuke ove godine u Evropi biti veća, kako se procenjuje za 36%. Apsoluto izraženo očekuje nas rod od 12,6 miliona tona. Zagvaljujući tako velikom porastu iako povećana proizvodnja sorte pink lady za 6-8 % u ukupnoj proizvodnji njen pad će biti 3,6%.

U odnosu na prošlu proizvodnu sezonu praćenu smanjenjem prinosa i mnogobrojnim oštećenjima plodova usled kasnih mrazeva, voćari u Francuskoj očekuju veći rod, bolji kvalitet sorte pink lady i veće učešće plodova manjih dimenzija.

Mraz u aprilu prošle godine nastupio je u vreme punog cvetanja.  Međutim, povoljniji vremenski uslovi kasnije tokom sezone uticali su na veći volumen manjeg broja plodova koji su preostali nakog mraza.

Proizvođač iz okoline Avinjona Stefan Galet zadovoljan je proizvodnim uslovima u ovoj sezoni.

"Imali smo vrlo dobru kišu u avgustu, što je savršeno za nas, jer je u Provansi vrlo toplo tokom leta. Imamo navodnjavanje, ali ništa nije bolje od kiše jer ona povoljnije od navodnjavanja deluje na celu biljku. Ove godine u aprilu nije bilo mraza što je našim voćnjacima dalo 100% kapaciteta za rod. Dobro je da je neposredno pred berbu bilo hladnih noći i toplih dana koji su jabukama dali dodatnu boju.“

Prošle godine, zbog svih navedenih uslova,  preovladavala je velika jabuka širom Evrope, a trgovci na malo, kao što je Morrisons, morali su da prilagode svoje specifikacije kako bi se prilagodili neobično velikom plodu. Kao rezultat, nedostajalo je jabuka za dečiji brend PinKids. Ove godine se to neće dogoditi.

Prošle godine je u Velikoj Britaniji prodato 32.500 t jabuka pink lady, od čega je 20.000 t proizvedeno u Francuskoj. Ključni region proizvodnje te sorte za tržište Velike Britanije je jugoistok Francuske koji ima skoro 1.400 proizvođača i koji su u 2017. godini izvezli 9.400 t u Veliku Britaniju.

 

Fred Searle

Zadovoljni ste sadržajem?