Reklama
  • Agroekonomika

Ravago otvorio fabriku stočne hrane u Feketiću

Proizvodni kapacitet fabrike je 12.000 tona godišnje, što čini oko 25 odsto potreba celog regiona za ovim proizvodom. „Ravago Hemikals“ proizvodi premikse za stočnu hranu koja se koristi u svinjarstvu, živinarstvu, ovčarstvu, kozarstvu, ribarstvu i svim drugim granama stočarstva.

2017-Ravago-otvaranje

U Feketiću je otvorena fabrika premiksa za stočnu hranu „Ravago Hemikals“. Proizvodni kapacitet fabrike je 12.000 tona godišnje, što čini oko 25 odsto potreba celog regiona za ovim proizvodom. „Ravago Hemikals“ proizvodi premikse za stočnu hranu koja se koristi u svinjarstvu, živinarstvu, ovčarstvu, kozarstvu, ribarstvu i svim drugim granama stočarstva. Sarađuje sa farmama svih veličina u Srbiji i regionu i doprinosi unapređenju bezbednosti hrane i kvaliteta stočarske proizvodnje.

U izgradnju fabrike i nabavku opreme multinacionalna kompanija „Ravago“, čije je sedište u Belgiji, uložila je pet miliona evra. Celokupnu investiciju finansirala je kompanija „Ravago“.

Građevinske radove izvela je belgijska firma „Kordel“ (Cordeel), a sva oprema, izrađena po najvišim standardima kvaliteta, stigla je od je od švajcarskog „Bilera“ (Buhler), vodećeg globalnog proizvođača u oblasti tehnologije stočne hrane i prehrambenoj industriji.

U  toku izgradnje fabrika je bila pod monitoringom eksperata kompanije DSM, lidera u proizvodnji premiksa u svetu, koja je učestvovala u izboru laboratorijske opreme za “Ravago Hemikals”.

- Uvedena je najnovija tehnologija, najsavremenija oprema i softver i u potpunosti se u proizvodnom procesu oslanjamo na primenu nauke i novih tehnologija. Ceo postupak proizvodnje garantuje maksimalnu bezbednost proizvoda. U svakom segmentu pratimo svetske trendove i poštujemo zakonsku regulativu naše zemlje, Evropske unije i zemalja na čija tržišta
plasiramo robu. Kontrolišu se sve sirovine i sa takvim analizama se zna tačno šta se kojom sirovinom unosi u recepturu tako da eventualne greške u proizvodnji i neusaglašenost proizvoda praktično ne postoje. On je naglasio da je laboratorija opremljena najsavremenijim aparatima za ispitivanje sirovina i gotovih proizvoda, kakvi su AAS – Atomic Absorption Spectrometer, koji se koristi za analizu minerala i teških metala, HPLC – High Performance Liquid Chromatography, aparat za analizu vitamina, te NIR – Near Infrared Spectrometer Tango, brzi analizator za određivanje Wende analiza, izjavio je rukovodilac fabrike “Ravago” Josip Bubnjević.

Ravago je osnovan u Belgiji, pre 55 godina, a izrastao je u međunarodnu grupu sa više od 5.500 zaposlenih u 230 preduzeća širom sveta koja posluju zajedno, u duhu partnerstva. Prvobitno, kompanija je bila okrenuta građevinskoj i hemijskoj industriji da bi potom diverzifikovala aktivnosti i u pravcu industrije stočne hrane. Fabrika premiksa u Feketiću najveća je članica Ravago grupe u sektoru hrane za životinje.

Đorđe Simović