Reklama
  • Agroekonomika

Republička i pokrajinska agrarna kasa “teža” za inflaciju i još malo pride

U narodnoj godini za agrar će iz državne kase biti izdvojeno više novca nego ove godine poručili su republički i pokrajinski sekretari za poljoprivredu na konferenciji nazvanoj „Poljoprivrednik nove generacije“ koja je održana u Master centru Novosadskog sajma

Na panel diskusijama bilo je reči o izvorima finansiranja, savremenim trendovima i novim tehnologijama proizvodnje u poljoprivredi. Konferencija je zamišljena kao sumiranje agrarne godine na izmaku, uz predstavljanje novih konkursnih linija koje dodeljuju Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

2021-poljoprivrednik-nove-generacije.jpg (87 KB)
Konferencija "Poljoprivrednik nove generacije", foto: Đorđe Simović

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović kaže da će izvoz poljoprivredno-prehrambenog sektora ove godine premašiti 5 milijardi dolara i da je logično da se za poljoprivredu izdvoji više novca.

- U budžetu smo obezbedili 62 milijarde dinara za podršku poljoprivredi. To je iznos od preko 525 miliona evra. Prvi put smo prešli iznos od pola milijade evra namenjenih Ministarstvu poljoprivrede. Od tog novca za subvencije poljoprivredi namenjeno je 81%. To je za 18% više u odnosu na inicijalni budžet 2021. Za direktna plaćanja je obezbeđeno 32,2 milijarde dinara. Za investicije, merama ruralnog razvoja namenili smo 5 milijardi dinara. Za IPARD programe namenjeno je 6,4 milijarde dinara. ZA kreditnu podršku je izdvojeno 700 miliona dinara.

I pokrajna je izdvojila više novca za agrar. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić kaže da će budžet sekretarijata umesto ovogodišnjih 6,9 biti 8,3 milijarde dinara što je gotovo za petinu više.

- Za naše konkursne linije će biti znatno više novca. Samo za jednu konkursnu liniju, u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, ove godine iznos je bio 100 miliona dinara, a naredne će biti 240 miliona dinara. Dakle, naše ratare očekuje značajnija podrška. Stočari će umesto 90 dobiti 110 miliona dinara.

Božić je izdavio da je novac opredeljen na osnovu analiza kao i saradnje sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja.

U organizaciji udruženja Zavičajnog društva „Fruškogorje“ na konferenciji su dodeljene nagrade pod nazivom „Poljoprivrednik nove generacije“. Titulu je ponelo 10 poljoprivrednika koji su ispunili uslove da su visoko obrazovani, mlađi od 40 godina i da imaju značajne investicije na svom gazdinstvu.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!