Reklama
  • Agroekonomika

Rusi i dalje neće turski paradajz

Pošto ne postoji konsenzus dva lidera oko političkog rešenja rata u Siriji, Putin odbija da ukine zabranu na uvoz paradajza koji čini 70% turskog izvoza voća i povrća.

2017-Paradajz-Uwe-Tuchen-Pixabay

Već 16 meseci ima kako je Rusija nametnula ekonomske sankcije Turskoj nakon što su vojne snage predsednika Redžepa Taipa Erdogana oborile ruski vojni avion nad Sirijom.

“Ne možemo da opstanemo bez ruskog tržišta. Nikada na otpadu nije završavalo ovoliko voća i povrća”, kaže Munir Sen predsedavajući asocijacije brokera voćem i povrćem u gradu i velikoj morskoj luci Mersinu.

Napori Erdogana u nameri da se zbliži s Putinom urodili su plodom kada je u pitanju turizam. Pošto ne postoji konsenzus dva lidera oko političkog rešenja rata u Siriji, Putin odbija da ukine zabranu na uvoz paradajza koji čini 70% turskog izvoza voća i povrća.

Pošiljke se preusmeravaju, ali teško da će sva sveža roba naći kupca pošto je izvoz u Rusiju bio “težak” četvrt milijarde dolara.

Kontra sankcije Turske

Kako vreme prolazi u ovom sektoru u Turskoj sve je više nezaposlenih dok ujedno raste i trgovinski deficit u ovoj oblasti.

Turska je na sankcije uzvratila kontra-sankcijama uvodeći zabranu uvoza pšenice iz Rusije koja je najveći svetski snabdevač.

Ovaj potez je pun rizika s obzirom na to da je Turska veliki izvoznik brašna i jedan od najvećih potrošača hleba po glavi stanovnika.

“Vraćanje milo za drago je neodrživo” zavapio je nedavno turski ministar poljoprivrede Faruk Celik apelujući na razum kod obe strane kako je naglasio "da ne bi ispaštali proizvođači i potrošači u obe zemlje”.

Inače, Celik je lane izjavio da je Rusija “preemotivno reagovala" na vest o obaranju aviona uvodeći zabranu uvoza iz Turske. "Više puta smo rekli da tu temu ne bi trebalo iznositi van vojnih okvira i širiti na druge oblasti. Mogu reći da se Rusija prema ovom incidentu postavila emotivnije, što je možda bilo i opravdano”.

A gde smo tu mi?

Približavanje Rusije i Turske neki naši analitičari su odmah okarakterisali kao negativno po srpsku privredu. Da taj argument ne stoji govori i odgovor na pitanje: “A da li nam je u interesu da ogromne količine paradajza namenjenog tržištu Rusije završe u Srbiji”?

Jer, dobro se zna kako trgovci u našoj zemlji reaguju. Kupuj samo najjeftinije. Kada je o ekonomskom patriotizmu reč, to je za sad, mrtvo slovo na papiru.

 

Foto: Uwe Tuchen / Pixabay.com

Đorđe Simović