Reklama
  • Agroekonomika

Savacoopu nagrada za vrhunski logistički projekat

Na najvećem logističkom događaju u ovom delu Evrope, kompaniji Savacoop je pripala prestižna nagrada VRHUNSKI LOGISTIČKI PROJEKAT GODINE, dodeljena od strane Srpske Logističke Asocijacije za 2020. godinu

Nagradu je kompanija dobila za projekat “Planiranje, projektovanje i podrška u realizaciji polu-automatizovanog distributivnog centra kompanije Savacoop DOO”.

2021-savacoop-distributivni-centar.jpg (44 KB)
Polu-automatizovani distributivni centar kompanije Savacoop 

Na IX Godišnjoj konferenciji Logistike&Transporta, održanoj u hotelu Crowne Plaza u Beogradu nagrada za „Vrhunski logistički projekat godine“ dodeljena je i nezavisnoj konsultantskoj kompaniji LNConsult GmbH.

O samom polu-automatizovanom distributivnom centru detaljnije pisao je pisao portal Logistika&transport u članku “Budućnost se ne može predvideti, ali se za nju možemo pripremiti.” Evo i dela tog članka.

Put između uspeha i neuspeha je kao hodanje po užetu. Mnogi koncepti propadaju jer nisu adekvatno usklađeni sa kompanijama, njihovim individualnim zahtevima i zaposlenima, te je stoga neophodno analizirati i planirati na vreme.

Uz pomoć nezavisne konsultantske kompanije LNConsult iz Austrije, koja posluje u dve divizije, klijenti mogu da računaju na kompletnu uslugu – od strategije, dizajna i optimizacije, preko implementacije rešenja za komisioniranje, do tehnologije skladištenja i izveštavanja iz njihovih IT rešenja.

LNCONSULT U SRBIJI

U Srbiji LNConsult ima niz uspešnih projekata koji pokrivaju različite konsultantske usluge i rešenja, kao npr.:

Nelt Co.- pregled koncepta novog skladišta

Univerexport – konceptualno planiranje novog DC za suvu robu i područja za kontrolu temperature sa integracijom pick by voice sistema

Logistar / Sport Vision – idejno planiranje novog DC -a

Savacoop – usklađivanje osnovnih podataka, konceptualno i detaljno planiranje novog DC-a sa tenderima i dodelom dobavljača, nadzor implementacije, mrežna infrastruktura WLan i hardver potreban u skladišnim operacijama (skeneri i štampači).

Ono što je bilo interesantno u projektu sa Savacoopom, je to što je projekat podrazumevao tranziciju sa potpuno manuelnog na visokoautomatizovano skladište, sa skladišnim operacijama podržanim od strane WMS sistema i pre projekta. Znajući vrednost matičnih podataka (master data) robe koju Savacoop ima u svom portfoliju, bilo je lako planirati i optimizovati očekivanja koja je Savacoop imao pre početka saradnje sa LNConsult-om.

Međutim, Savacoop je isplanirao skoro 8.000 m2 više skladišnog prostora ne znajući tačne logističke matične podatke svoje robe. Nakon završetka procesa procene matičnih podataka, ishod je bio neverovatan i ušteđeno je mnogo novca.

Takođe, interesantan je podatak da se u istom skladištu prepliću različiti koncepti. Na jednoj strani je „klasično“ skladište sa dodatnom opcijom za pružanje usluga skladištenja trećim licima (3 PL), a na drugoj se postiže velika frekvencija u tokovima robe koristeći automatizovane intralogističke tehnologije koje je Savacoop zatražio.

Danas, godinu dana nakon puštanja u rad novog distributivnog centra, na ovu temu razgovarali smo sa direktorom logistike u kompaniji Savacoop, Miroslavom Đuricom.

„Konsultantska kompanija LNConsult iz Graca (Austrija), koja svoje poslovanje bazira na unapređenju logističkih procesa i infrastrukture svojih klijenata, stajala je rame uz rame sa nama od početka ovog izazovnog i velikog projekta. Njihovo znanje i iskustvo za nas je bilo od velikog značaja i uz njihovu podršku smo napravili jedan od najmodernijih distributivnih centara u Srbiji, po najvišim evropskim standardnima. Od početnog analiziranja poslovanja firme do projekcija tehnologije i načina rada unutar skladišta, preko izgradnje i uvođenja WMS softvera, LNConsult nas je usmeravao u pravom smeru. Sve ovo je rezultiralo povećanjem produktivnosti, efikasnosti i tačnosti u radu. Saradnja između kompanija Savacoop i LNConsult i dalje traje i svakodnevno težimo unapređenju i usavršavanju postojećih procesa kao i evidentiranju i otklanjanju slabih tačaka. Ova saradnja se nastavlja i, bez sumnje, ćemo zajedno nastaviti da rastemo i napredujemo.“

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!