Reklama
  • Reportaža

Savetovanje na Zlatiboru oborilo rekord

Ovogodišnjem skupu agronomske nauke i struke u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prisustvuje 1.397 posetilaca što je za oko pedesetak više nego pre 33 godine u Kuparima nadomak Dubrovnika. Rezultat vredan pažnje s obzirom na veličinu ondašnje države
2019-savetovanje-zlatibor
Foto: Đorđe Simović

 

Radiša Radisavljević ugledan je ratar i stočar u Medveđi kod Despotovca. Za rekordne prinose u proizvodnji više puta je nagrađivan. U ovo vreme, iz godine u godinu, možete ga sresti na istom mestu. Na savetovanju agronoma na Zlatiboru.

“Ovo savetovanje je spoj nauke i prakse. Ovde se skupimo i razmenimo iskustva. Stečeno prenosimo u svoje sredine. Da budemo lokalni agro lideri a da se oko nas skupe poljoprivrednici i da novitete usvoje i primene na svojim parcelama.”

Mnogi razmišljaju kao Radisavljević, što je urodilo plodom, tj. posetom. 

Najmasovnije savetovanje u istoriji

Naime, prema rečima stručnjaka ove kuće Radivoja Jevitića, ovogodišnjem skupu agronomske nauke i struke prisustvuje 1.397 posetilaca što je za oko pedesetak više nego pre 33 godine u Kuparima nadomak Dubrovnika. Rezultat vredan pažnje s obzirom na veličinu ondašnje države. Novi trijumf nakon prošlogodišnjeg uspeha i proglašenja za Instituta za ratarstvo i povrtarstvo za istituciju od nacionalnog značaja.

Nedović: Novi model finansiranja za institut

Otvarajući skup, sekretar u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović, rekao je da se Institut za ratarstvo i povrtarstvo već 80 godina razvija i raste i prenosi nova naučna otkrića u praksu.
„Institut je bitan za uspostavljanje bilatelarnih odnosa kao i projekata prekogranične saranje. Sa tri projekta učestvuje u najznačajnijem naučnom povezivanju u Evropi - Horizon 2020.“ On je najavio i novi model institucionalnog finansiranja iz Fonda za nauku ove, kao i drugih naših naučno-istraživačkih kuća.

Radojević: Deklarisano seme preduslov uspešne proizvodnje

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević rekao je da je u četiri dana Zlatibor centralno mesto okupljanja agronomske nauke i prakse i ukazao na značaj koji Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima.
„Institut ide u korak sa najnačajnim svetskim multinacionalnim kompanijama. Zato je prava prilika da još jednom naglasim važnost upotrebe deklarisanog semena za uspešnu ratarsku proizvodnju“. On je dodao da će poljoprivrednici u Vojvodini ove godine dobiti najveće subvecije do sada u iznosu od milijarde i 200 miliona dinara.

2019-nsseme
NS SEME zlata vredno / Foto: Đorđe Simović

 

Kuzmanović: Kao i Đoković i Institut - šampion

Predsednik Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Bogdan Kuzmanović uporedio je uspehe Novaka Đokovića i Instituta.
„Novak Đoković dolazi iz male zemlje kao što je Srbija i svetski je šampion. Tako i naš Institut za ratarstvo i povrtarstvo ide u korak sa svetskim multinacionalnim kompanijama. Onoliko koliko one dnevno potroše za istraživanja, mi utrošimo za dve godine rada. To je dokaz naše kreativnosti“. Kuzmanović je rekao da se ponekad valja podsetiti koliki je teret podneo Institut u vreme sankcija, i kako je zahvaljujući zalaganju zaposlenih omogućeno da zemlja obezbedi prehrambenu sigurnost zemlje.

Balešević-Tubić: Stvoreno 1.250 sorti i hibrida

A brojevi govore mnogo toga. Direktorica Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Svetlana Balešević Tubić rekla je da je na Institutu stvoreno 1.250 sorti i hibrida ratarskih useva kao i povrća, a da je njih 1.100 priznato u svetu.

Na 53. Savetovanju agronoma na Zlatiboru dominantne teme su posvećene savremenom pristupu u oplemenjivanju biljaka, osnovama precizne poljoprivrede, unapređenju proizvodnje povrća, mogućnostima za izvoz pšenice u Egipat i otpornosti korova na herbicide.

Uporedo sa Savetovanjem agronoma na Zlatiboru održava se i 45. Simpozijum poljoprivredna tehnika na kome se govori o novitetima u oblasti poljoprivredne mehanizacije.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!