Reklama
  • Intervju

Sorte jabuke Gala, Fuji i Granny Smith, dugoročno „dobrodošle“ u Rusiji

„Procenjujem da u narednih 8 – 10 godina neće biti problema sa plasmanom jabuke iz Srbije na tržištu Rusije. Tamo će uvek biti mesta za sortu Gala koja kod nas ranije pristiže kao i za sorte koje oni tamo ne mogu da gaje kao što je Fuji i Granny Smith“, kaže prof. dr Zoran Keserović za Agrolist

Pre nego što podignu zasad jabuka, potencijalni investitori trebalo bi da se odluče za odgovarajući sortiment. To nije uvek lako jer se zasadi podižu za najmanje 15 – 20 godina pa bi voćari trebalo da budu pomalo i vizionari i da znaju šta će potrošači tražiti u tom periodu. A ukusi potrošača se menjaju. Pojavljuju se nove sorte i klonovi, atraktivni i primamljivi potrošaču, pa nove sortepolako potiskuju one stare. U razrešenju dileme, koji je trenutno najaktuelniji sortiment za nove proizvodne zasade, pomoći će nam stručnjak Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i predsednik Društva voćara Vojvodine – prof. dr Zoran Keserović.

2018-zoran-keserovic

Koliko je sortiment u našim savremenim zasadima prilagođen zahtevima kupaca iz inostranstva?

  • Struktura tog sortimenta prilagođena je kupcima u Rusiji, Evropskoj uniji a bogami i u Africi. U novim zasadima kod nas dominiraju Zlatni delišes i Gala, čak je Gala u nekim zasadima i vodeća sorta. Kada je u pitanju Zlatni delišes potrebno je obratiti pažnju na klonove. Ima ih dosta a Rainders je jedan od najboljih klonova koji je dobro prilagođen našim agroekološkim uslovima. Nema problema sa rđastom prevlakom, dobre je rodnosti i krupniji je u odnosu na Klon B. Kod Gale u poslednje vreme su se pojavili novi klonovi. Pre svega je reč o Devil Gali, koja malo ranije sazreva i ima dosta obojenije plodove. Aktuelni su i klonovi Šniko, Fendeka i Bake.

A šta se dešava sa nekada popularnim Crvenim delišesom?

  • Treba polako vraćati Crveni delišes koji je deficitaran na Ruskom a i na tržištu EU. Na žalost, proizvođači se nerado vraćaju na ovu sortu s obzirom na to da je ova sorta nešto manje rodnosti. Kod ove sorte bih preporučio mutante Jeremy i Road King kome bi trebalo dati prednost.

Kada je reč o ostalim sortama?

  • Sigurno da Granny Smith i dalje ima važnu ulogu. On novijih sort tu je Fuji Fubraks koja ima izuzetne organoleptičke osobine. Fuji jeste tehnološki zahtevna sorta ali sve više potrošača se navikava i traži ovu sortu. Aktuelni su i klonovi Breburna kao što je Mariri Red i Hilvert.

U našoj zemlji poslednjih godina velika marketinška pažnja poklanja se klubskim sortama. Kakva je njihova budućnost?

  • U Evropskoj uniji im se poklanja sve veća pažnja. Trebalo bi polako otkupljivati licencna prava i ulaziti u klubove. Trebalo bi istaći sortu Pink Lady, tu je i Crimson snow. Sve više se cene one sorte koje imaju izuzetne organoleptičke osobine, veliku specifičnu težinu i veliku rodnost po jedinici površine.

Poslednjih godina u svetu je sve veći trend proizvodnja hrane prema organskim principima. Kakvo je tu stanje kada je o jabuci reč?

  • Nemamo nijedan proizvodni zasad organske jabuke u Srbiji čija je namena za preradu. Lane su naši proizvođači organskog soka i čipsa uvozili organsku jabuku iz EU i plaćali 1,20 € za nju. Trebalo bi uvoditi otporne sorte kao što je Opal, Topaz, pa i našu autohtonu Budimku koja daje izuzetne rezultate u uslovima Zapadne Srbije. Od Budimke se proizvode najbolji koncentrati jabuke. Sve više se će se u narednom periodu tražiti sorte koje imaju crveni mezokarp kao što je Red Love.

Spomenuli ste i tržište Afrike.

  • Polako se moramo spremati za tržište u Egiptu i Maroku. Tamo su na ceni obojene sorte. I sorte slađeg mezokarpa. Kao što sam rekao, u našim zasadima moramo povećati udeo mutanata Crvenog delišesa.

U poslednjih 15 godina podignuto je puno savremenih zasada jabuka kod nas. Da li je taj trend nastavljen ili je u poslednje vreme došlo do zasićenja?

  • Interesantno da nije. I u ovoj 2018. je podignuto dosta novih zasada. Očigledno je da se po jedinici površine posle borovnice najveća dobit ostvaruje u proizvodnji jabuke.

Šta se trenutno dešava na tržištu Rusija i šta možemo očekivati u budućnosti?

  • U 2017. smo postigli izuzetno visoku cenu jabuke na tržištu Rusije. Međutim, dosta se podiže zasada u severnom delu Kavkaza. Tamo sam bio dva puta. Samo je Dixi supermarket podigao više od 300 hektara. Mislim da tamo struktura sortimenta nije baš najbolje pogođena. Imaju i problema sa uvođenjem savremene tehnologije. Procenjujem da u narednih 8 – 10 godina neće biti problema sa plasmanom jabuke iz Srbije. Na tamošnjem tržištu će uvek biti mesta za sortu Gala koja kod nas ranije pristiže kao i sorte koje oni tamo ne mogu da gaje kao što je Fuji i Granny Smith. Te tri sorte su velika šansa Srbije na tržištu Rusije.

Agrolist

Zadovoljni ste sadržajem?