Reklama
  • Povrtarstvo

Španija lane izvezla najviše povrća u istoriji

Najviše povrća iz Španije uvozi Nemačka, dok plodove najviše plaćaju Šveđani. Uspeh je tim i veći pošto je postignut u vreme aktuelnog embarga na liniji Rusija-EU.

2017-povrce-pijaca

U 2016. izvoz povrća iz Španije dostigao je je vrednost 6 milijardi evra. Tačnije, Španija je oborila dva rekorda po obimu izvoza i po njegovoj vrednosti. Izvoz svežeg povrća je količinski bio 6,03 milijardi kilograma vrednih 5,89 milijardi evra. Analizu je objavio Hortoinfo na osnovu statističkih podataka ESTACOM-a. Prosečna cena povrća po kilogramu je bila 0,976 evra.

Kao i poslednjih godina najveći uvoznik španskog svežeg povrća je bila Nemačka koja je uvezla 1,43 milijardi kilograma vrednih 1,46 milijardi evra što čini prosečnu cenu od 1.023 evra po kilogramu.

Među prvih pet kupaca Nemačka je platila najviše, a među 10 samo od nje je više platila Švedska sa 1.215 evra po kilogramu. Međutim, uvoz u Švedsku čini manje od desetog dela onoga što uveze Nemačka. Nije ni čudo da je na minulom sajmu Fruit logistica u Berlinu najimpresivnija bila izložba proizvođača iz Španije.

Na trećem mestu među uvoznicima povrća iz Španije nalazi se Velika Britanije sa 942,94 miliona kilograma vredenih 910,1 miliona evra.

Analizirajući izvoz iz Španije u periodu od 2007. statističari su utvrdili da je on povećan za 47,45%.

Izvoz povrća iz Španije ima dugogodišnji uzlazni trend uz relativno male godišnje oscilacije.

Foto: Pixels / Pixabay.com

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!