Reklama
  • Voćarstvo

Srbija na svetskom tržištu borovnica

U izveštaju svetskih eksperata za tržište voća, navodi se da uzgaivači borovnice u Portugalu ne mogu da zadovolje kvalitetom pa se kupci još više okreću Srbiji

Analitičari dešavanja na tržištu voća napravili su analizu proizvodnje, ponude i tražnje borovnice širom sveta. Kvalitet borovnica iz Srbije u izveštaju je ocenjen kao odličan.

2022-borovnica-saka.jpg (66 KB)
Foto: JoshuaWoroniecki / Pixabay.com

Proizvodnja i potrošnja borovnice nastavlja da globalno raste, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama u nekim zemljama i povećanim troškovima proizvodnje širom sveta.

Kina je i dalje najveći svetski proizvođač borovnica, prestigavši Severnu Ameriku 2019. Nedostatak radne snage je bio problem u nekim zemljama, a neki uzgajivači u Velikoj Britaniji su zbog ovog problema počeli berbu kasnije. U Italiji postoje strahovi od nestašice vode, dok su u Australiji uzgajivači izgubili 10% useva širom zemlje zbog obilnih kiša i poplava.

U međuvremenu, u Južnoj Africi je nastala debata oko opadanja prinosa od uzgoja borovnice, nakon što je zemlja imala tešku sezonu prošle godine. Uprkos ovim problemima, međutim, potražnja za popularnim bobicama nastavlja da raste, a izgledi u celini su dobri za globalno tržište borovnice.

Holandija: Berba borovnica na početku, dobro bobičasto voće iz Srbije takođe na tržištu

Sezona borovnice iz Maroka je bila kvalitativno dobra. "Postavljanje cena je bilo veoma visoko tokom prvih nekoliko nedelja. Ali ubrzo su cene pale sa prispećem borovnica iz Španije, kao i većeg obima proizvodnje u Maroku. Španija je imala dugu sezonu, tako da je ponuda bila veća nego se očekivalo. ", zaključuje se u izveštaju holandskih uvoznika. Portugal je sezonu počeo nešto kasnije "Ova sezona je bila veoma teška što se tiče kvaliteta. Portugalski uzgajivači i dalje očekuju da će dobiti veoma visoke cene kao i u prošlosti. Nažalost, moramo da zaključimo da mnogi portugalski proizvođači - na sreću ne svi - ne mogu da garantuju njihov kvalitet i samim tim ne mogu da postignu cenu koje traže. To vide i mnogi kupci i već skoro 100% fokusiraju na Srbiju i lokalni uzgoj."

"U međuvremenu, počela je i sezona srpske borovnice. Trenutno odatle stižu veoma kvalitetne bobice. Bobice su tvrde, hrskave i dobrog su ukusa. Obim koji sada počinje da dolazi odražava se i na cena; cena počinje blago da pada, što utiče i na druge zemlje koje sada počinju. Holandski uzgajivači borovnice su ove nedelje tek počeli da beru, plodovi na biljci pokazuju dobru veličinu i oblik. Pred sezonu nije bilo vremenskih ekstrema, tako da konačno očekujemo jednu lepu sezonu za holandske uzgajivače plavih bobica“, navode trgovci voćem, i zaključuju upozorenjem. „Kupci tek treba da shvate da kvalitet ima cenu. Upoređivanje cena južne Evrope (kraj sezone, prazne hladnjače) sa cenama sveže brane (Srbija, Holandija, Nemačka) šalje poruku - Ne idite na cenu, idite na kvalitet. Kvalitet ima svoju cenu, ali će izazvati manje problema kod krajnjeg kupca."

Belgija: Udeo organskih borovnica nastavlja da raste

U Belgiji je počela sezona borovnica. "Potražnja za belgijskim borovnicama je dobra. Vidimo da još nisu svi prešli na lokalno proizvedene plodove, ali prodaja ide dobro", kažu belgijski trgovci. "Posle izvesne strepnje zbog neočekivanog mraza i suvog marta, kvalitet se pokazao odličnim. Već imamo dobar rod i počeli smo skoro 2 nedelje ranije nego prošle godine. Štaviše, cene su na korektnom nivou, tako da ćemo biti zadovoljni ako budu takve tokom cele sezone."

„Što se tiče organskih borovnica, imamo veoma velike količine koje dolaze“, nastavljaju. „Za nas je to oko 20 odsto ukupne proizvodnje i potražnja za organskim proizvodom u Belgiji raste svake godine. I kvalitet je ponovo dobar, zbog čega ih sve više prodavaca stavlja na svoje police. "

Nemačka: Počinje domaća berba

Nemačko tržište borovnice trenutno karakteriše raznovrsnost i brojno poreklo: „Snabdevanje iz Srbije i Rumunije sada ubrzano raste, dok na tržište stižu poslednje španske partije i proizvodi iz Italije i Portugala. Od nedavno imamo prvu nemačku tunelsku robu, a za nekoliko dana očekujemo i prvu berbuna otvorenom sorte Duke. Asortiman će biti zaokružen za oko 2-3 nedelje sa prvim pošiljkama iz Poljske", kažu uvoznici. “Cene su nešto ispod prošlogodišnjeg nivoa, uprkos tome što troškovi proizvodnje i dalje rastu.”

Glavna sorta u nemačkom uzgoju je Duke. Većina proizvodnje ulazi na tržište u prvoj polovini sezone, pošto Poljska ponudom sve više pritiska tržište u drugoj polovini sezone. Obično se glavna nemačka berba plasira na tržište do sredine oktobra. Severna Nemačka je i dalje glavno obrađivano područje, dok određeni južni regioni takođe dobijaju na snazi. Njihove količine se uglavnom plasiraju na regionalnim veletržnicama.

UK: Nedostatak radne snage odlaže berbu borovnice za nedelju dana

Berba borovnica je u toku u Velikoj Britaniji, jedan uzgajivač iz Kenta rekao je da su mogli da počnu prošle nedelje, ali su odloženi do ove nedelje.

„Odustali smo zbog troškova rada i dostupnosti radnika, Ovo neće uticati na rok trajanja ili kvalitet voća jer plodovi idu direktno u tržncu. U naredne 2-3 nedelje tržište će biti stabilno snabdeveno, a berba će se nastaviti sa različitim sortama tokom leta do avgusta/septembra."

Potražnja je razumna, ali uzgajivači su generalno zabrinuti zbog rastućih troškova života koji utiču na potražnju za mekim voćem. Dok se na jagode i maline gleda kao na britansko letnje voće, borovnice nisu, pa se tradicionalno uvoze 52 nedelje u godini.

Poljska i južna Evropa mogu da proizvode po veoma konkurentnim cenama i iako Velika Britanija ne može da snabdeva tržište tokom cele godine, postoji mogućnost da bude samodovoljna tokom letnjih meseci.

Potrošnja borovnice i dalje raste u Velikoj Britaniji, ali da bi bili konkurentniji uzgajivači u UK bi morali da pređu na berbu mašinama kako bi bila isplativa.

Francuska: Dobre perspektive za francuske borovnice

Španske borovnice se i dalje mogu naći na francuskom tržištu. Prisutno je i bobičasto voće francuskog porekla, a proizvodnja će se povećati u narednim nedeljama. Većina borovnica je i dalje upakovana u pakovanja od 125 g. Toplotni talas poslednjih dana podstakao je navodnjavanje. Na jugozapadu pojedini proizvođači borovnice su početkom aprila bili pogođeni mrazom, koji je odložio početak proizvodnje za oko 3 nedelje. Ali za razliku od prošle sezone, berba izgleda dobro u smislu zapremine. Što se tiče kvaliteta, on je za sada zadovoljavajući.

Generalno, tržište borovnica u Francuskoj nastavlja da se razvija, sa sve većom potražnjom.

Italija: Strahuje od nedostatka vode jer proizvodnja borovnice nastavlja da raste

Visoke temperature utiču na kampanju borovnice u severnoj Italiji. Jedan veliki operater kaže da su bobice manje veličine nego prethodnih godina, a da je i sazrevanje, zbog vremenskih prilika, brže. Pored toga, postoji i problem suše: farme sa ograničenom dostupnom vodom izlažu se riziku da biljke pate od nedostatka vode. Cene nisu previsoke jer su u suprotnosti sa borovnicama iz Španije koje su konkurentnije po ceni. Italijanski operater izvozi u celu Evropu, pre svega u Veliku Britaniju i Švajcarsku, ali i u istočne zemlje do kojih italijanski operateri lakše dolaze nego španski.

Španija: Oporavljaju se cene španskih borovnica

Cena španskih borovnica značajno se oporavila u poslednje dve nedelje. Uprkos tome, nastavlja da se kreće na niskim nivoima zbog mnogo većeg obima u poređenju sa prethodnim kampanjama. Kada prođe vrhunac sezone, tokom juna meseca, količina borovnice naglo opada. Procenjuje se da je više od 95% roda od ukupno očekivanog plasirano i da je u tekućoj kampanji tržišna proizvodnja veća od prethodne za više od 20%. Očekuje se da će u narednim kampanjama snabdevanje iz Huelve nastaviti da raste, kao i u ostatku svetskih zemalja proizvođača. Stručnjaci iz industrije računaju, stoga, da će se cene i u narednim kampanjama prilagođavati i da bi to moglo da podstakne veću potrošnju.

Južna Afrika: Proizvodnja borovnice nastavlja da raste uprkos smanjenju prinosa

Južna Afrika je prošle godine izvezla 20.000 tona borovnice; za sada se sezona pred nama procenjuje na 25.000 tona izvoza, ali bi mogla biti i veća. (Ukupna proizvodnja je bila 31.500 tona prošle godine.)

Tokom vrhunca berbe u Južnoj Africi, kada uzgajivači iz Zapadnog Kejpa predaju svoje voće tržištu, postoji jaka konkurencija iz Perua vrši pritisak na cene.

Industrija borovnice bila je predmet velikih logističkih kašnjenja 2021. godine, a voću je trebalo čak 60 dana da stigne u Evropu. Izvoz je bio manji od očekivanog, a Biro za poljoprivrednu i poljoprivrednu politiku saopštio je da su izvozne cene u 2021. godini bile niže za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom zbog nižih cena u Evropi.

Ulazni troškovi su trenutno veliki teret.

Nacionalna organizacija bobičastog voća fokusirala se na uspostavljanje tačnih podataka o industriji: trenutno ima 2.826 hektara borovnice u Južnoj Africi (74% toga u Zapadnom Kejpu, 20% u Limpopu). Kao deo razvoja sektora došlo je do uklanjanja marginalnih sorti i zamene drugim. Do sledeće godine površine pod borovnicom biće 3.208 ha.

Poređenja radi, Peru, direktni konkurent Južne Afrike na borovnicama, ima više od 12.000 hektara borovnica.

Kina: Kina pretekla SAD kao najveći svetski proizvođač borovnice

Cene ovogodišnjeg ranog bobičastog voća kretale su se oko 40 evra po kg. Do sredine aprila, kada su veće količine prispele iz provincije Junan na tržište, cena je pala na 100 juana (14 evra) po kg.

Prema podacima, Kina je pretekla SAD kao najveći proizvođač borovnice u svetu u 2019. Prvih pet regiona kineske proizvodnje borovnice u 2020. su Guidžou, Sečuan, Anhui, Liaoning i Šandong. Proizvodnja u Junanu se ubrzano razvija, posebno ranih svežih sorti.

Veliki izvoznici borovnice u Kinu su Čile i Peru. Poslednjih godina, proizvodnja i izvoz borovnica iz Perua u Kinu naglo je porastao. Od 2010. do 2019. godine od beznačajnog izvoza do skoro na 140 miliona funti.

Severna Amerika: Niska ponuda borovnica podstiče cene

Zalihe borovnica u SAD su manje nego inače za ovo doba godine.

Na zapadnoj obali Sjedinjenih Država, borovnica će biti izuzetno malo, delom zbog vremena. „Program u Kaliforniji je počeo nešto ranije nego što bi inače bio i završava se malo ranije nego što bi inače. Imali su lepo vreme za uzgoj i proizveli mnogo voća i imali su mnogo promocija tamo“, kaže jedan izvoznik.

Dok je tajming kalifornijske proizvodnje jedan od razloga zašto su zalihe manje, veći uticaj na tržište je kašnjenje borovnica sa severozapada Pacifika iz Oregona, Vašingtona i Britanske Kolumbije. „Severozapad Pacifika je imao veoma hladno proleće i svi poslovi u tim regionima su malo odloženi“, kaže pošiljalac. „Dakle, obim je manji i verovatno ćemo to videti tokom prve nedelje ili dve jula. Onda ćemo se vratiti na normalnu krivu proizvodnje koju vidimo na severozapadu Pacifika. Očekujemo da će do sredine jula biti obilne količine borovnica koje se mogu promovisati.”

U međuvremenu na istočnoj obali je u toku dogovor o borovnicama iz Nju Džersija i on kaže da je proizvodnja normalna. „Trenutno je prilično toplo na istočnoj obali i širom Srednjeg zapada. Naročito ima malo vlage i viška toplote u poslednjih pet dana."

Što se tiče potražnje, očekuje se da će i dalje biti velika za borovnicama.

„Veliki broj prodavaca je sarađivao sa nama na promocijama i različitim stvarima kako bi se voće prodavalo. Imamo brojne promocije koje takođe dolaze do jula i avgusta“, kaže izvoznik. „Očekujemo da će potražnja za borovnicama nastaviti da raste."

Međutim, ta snažna potražnja i manji obim će uticati na količinu proizvodnje koja je dostupna za Dan Kanade 1. jula i u SAD vikend 4. jula - praznik koji se obično povezuje sa bobičastim voćem. (Jul je takođe nacionalni mesec borovnice.)

Sve zajedno, ovo tržište trenutno drži visoke cene i pošiljalac predviđa da će tako ostati u naredne tri do četiri nedelje.

Australija: smanjenje roda borovnice za 10% zbog nepovoljnih vremenskih uslova

Bio je to izazovan početak za australijsku industriju borovnice, sa jakim kišama i poplavama koje su imale značajan uticaj na uzgajivače u severnom Novom Južnom Velsu, koji proizvodi oko 75 odsto nacionalne ponude. Procenjeno je smanjenje proizvodnje od oko 10 procenata u celoj industriji zbog toga. Takođe se pojačava domaća marketinška kampanja, nakon što su efekti pandemije COVID-19 rezultirali smanjenjem potrošnje za dva odsto, pošto su kupci prebacili svoje navike na kupovinu na mreži ili manje poseta maloprodajnim objektima.

Gore pomenuti vremenski uslovi na početku ove godine će verovatno uticati na rast australijske industrije borovnice iz prethodne godine. Za godinu koja je završena u junu 2021. proizvedeno je 23.452 tone i procenjeno je na 411 miliona dolara. To je povećanje od 13 procenata u obimu i povećanje vrednosti od 6 procenata.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!