Reklama
  • Stočarstvo

Stočna berza na Novosadskom sajmu?

“Od 365 dana sajamski kapaciteti ovih štala su zauzeti samo 7 dana, ili delom kada je u pitanju LORIST, ali su u principu slobodni. Trebalo bi u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede kao i sa Robnim rezervama upriličiti berzu stoke. To bi bio novi pristup u trgovini stokom, za razliku od vašara u Rumi ili Šapcu,” izjavio je generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković najavio je inicijativu da se u okviru sajamskog prostora organizuje stočna beraza.

- Od 365 dana sajamski kapaciteti ovih štala su zauzeti samo 7 dana, ili delom kada je u pitanju LORIST, ali su u principu slobodni. Trebalo bi u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede kao i sa Robnim rezervama upriliči berza stoke. To bi bio novi pristup u trgovini stokom, za razliku od vašara u Rumi ili Šapcu. Danas se dešava kao što se dešavalo pre 100 godina, rekao je Cvetković

2020-keco-cetkovic-protokol.jpg (101 KB)
Slobodan Cvetković i Čedomir Keco potpisuju Protokol o saradnji.
Foto: Đorđe Simović

Inače, on i predsednik nevladine organizacije za podsticanje poljoprivredne proizvodnje AGROPROFIT Čedomir Keco potpisali su Protokol o saradnji, s ciljem da se na Nacionalnoj izložbi stoke, koja se priređuje u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma, razvija i unapredi segment tovnog govedarstva.

- Novosadski sajam je mesto gde se stiče prednost. Potpuno je logično da se na ovom mestu debatuje o svemu onom bitnom za poljoprivredu. Ovde smo se danas sastali po pitanju stočarstva i potpisali smo sporazum sa Udruženjem “Agroprofit” koje nam je obezbedilo veliki broj izlagača tovnog govedarstva. Saznali smo da je tovno govedarstvo u ekspanziji kao i da se način ishrane ljudi promenio. Ranije nismo mogli da zamislimo da se traži tolika količina bifteka, t-bonova, ribajeva, što je sada što je nešto novo. Samim tim perspektiva uzgoja je drugačija, rekao je Cvetković.

Predsednik udruženja “Agroprofit” Čedomir Keco rekao da je ovogodišnja izložba tovnih goveda na Poljoprivrednom sajmu najbolja do sada.

Novosadski sajam je, posle Pariza, jedini Sajam u Evropi koji na jednom mestu, u trajanju dužem od pet dana, prikazuje najkvalitetnije tovne rase. U svetu je promenjen afinitet kupaca, traži se kvalitetna junetina, a broj grla u Evropi je sve manji. Ako ovim tempom nastavimo s proizvodnjom kvalitetnih tovnih rasa, bićemo uskoro jedna od najrazvijenijih zemalja u ovom delu sveta – smatra Keco.

On je odao priznanje Novosadskom sajmu što od 2012. godine u potpunosti poštuje evropske standarde u pogledu uslova za izlaganje tovnih goveda. Keco je rekao da ovakve izložbe otvaraju mogućnosti da se broj kvalitetnih tovnih rasa goveda poveća sa 12.000 na približno 40.000 hiljada.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!