Reklama
  • Stočarstvo

Stočna variola buknula na jugu Srbije

Svih 25 grla stoke obolele od nodularnog dermatitisa u opštinama Bujanovac i Bosilegrad je uništeno, rečeno je na sednici Nacionalnog štaba za sprečavanje širenja i iskorenjivanja bolesti, koja je danas održana u Vranju.

Predsednik Nacionalnog štaba za sprečavanje širenja i iskorenjivanja bolesti profesor Dragan Glamočić rekao je da je zbog bolesti koja napada isključivo goveda u opštinama Bujanovac i Bosilegrad resorno ministarstvo proglasilo epidemiju, a ceo Pčinjski okrug ugroženim područjem.

Zbog toga su na celoj toj teritoriji zabranjeni prodaja, transport i kretanje stoke.

Na sednici Nacionalnog štaba za sprečavanje širenja i iskorenjivanja bolesti rečeno je da je bolest najpre otkrivena kod osam goveda u jednom domaćinstvu u bujanovačkom selu Ljiljance, a potom je registrovana i u selima Izvor i Gornja Lisina u opštini Bosilegrad.

Pošto su veterinarski instituti iz Niša i Kraljeva potvrdili da se radi o zaraznoj bolesti, u skladu sa propisima u roku od 24 sata uništeno je svih 25 zaraženih goveda.

Stanje je teško, ali nije alarmantno i ne treba širiti paniku. Bolest nije opasna za ljude, ali je opasno što se brzo širi. Prenosi se putem insekata i oboljenje se kod goveda karakteriše pojavom čvorića, krasta ili rana na koži. Da bi se sprečilo njeno širenje, zaražene životinje se odmah uništavaju i zakopavaju, rekao je Glamočić.

On je istakao da je sada veoma važno da se spreči ilegalni transport životinja, kao i da se sistematski krene sa uništavanjem insekata.

Prema rečima Glamočića, stočari i stručnjaci u Srbiji se prvi put sreću sa ovom bolešću.

Očekivali smo da će do toga doći, ali ovo nismo mogli da sprečimo. Zaraza je došla iz Afrike preko Turske, Grčke, Makedonije i Bugarske. Država preduzima sve da se spreči širenje bolesti, kazao je Glamočić.

RTV

Zadovoljni ste sadržajem?