Reklama
  • Agrometeorologija

Suvo nama, … a suvo i ostatku Evrope

U očekivanju kiše čija prognoza ovih dana prodaje tiraže dnevnih listova osvrnimo se na period iza nas. Koliko je zaista suvo? Da li je ova suša samo naša muka ili je, i koliko, snašla bliže i dalje susede?

U većem delu Vojvodine je količina padavina tokom zime 2002.-2003. bila na nivou višegodišnjeg proseka ili oko 10-20% ispod ove vrednosti, što nije naročito zabrinjavajuće i lako je moglo da bude nadoknađeno u prolećnom periodu. U tom pogledu mnogo lošije su prošli delovi BiH, Hrvatske i Slovenije kao i najveći deo Severne Evrope gde je količina padavina bila čak ispod 50% od višegodišnjeg proseka.

Prva najava ovogodišnje suše bio je petonedeljni period (4.-5. februar - 10.mart) u kome, praktično nije pala ni kap kiše u Vojvodini. Padavine koje su pale u drugoj dekadi marta i koje su iznosile od 5 do 10 mm/m2, za većinu mesta u Vojvodini je bilo sve čemu se, u pogledu padavina, moglo nadati. Imajući u vidu da je za mart mesec u ovom regionu uobičajena količina padavina između 30 i 40 mm/m2 jasno je da je već tada zabeležen manjak od oko 70%.

Umesto da aprilske kiše, kao prošle godine, bar malo nadoknade manjak padavina iz prethodnog perioda i tako smanje zemljišnu sušu koja je počela da uzima maha, ceo april je prošao u iščekivanju padavina. Jedine dve, vrlo skromne, kišne epizode su se odigrale oko 10. i 27. aprila kada je, u zavisnosti od regiona, sakupljeno od 7 mm/m2 (u Kikindi) do 22 mm/m2 (u Banatskom Karlovcu). U većem delu Evrope ovo bio veoma suv april. Izdvaja se karakterističan pojas koji od Francuske, preko Nemačke i Centralne Evrope stiže do Ukraine. Severno i južno od ovog pojasa jasno se uočavaju oblasti mnogo bolje snabdevene padavinama od navedenih.

Prva dekada maja, na žalost ne najavljuje mnogo bolji period i teško je poverovati da će pasti očekivanih 60-ak litara kiše po kvadratnom metru. Kao i kod nas, u većem delu Istočne Evrope i Balkana manjak, ili potpuno odsustvo, padavina nastavlja. Očigledo je da će ove godine suša biti regionalni problem sa kojim će morati da se bori većina Evropskih zemalja, a mi smo, ovog puta na žalost, deo tog regiona.

Odeljenje za meteorologiju Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Centar za meteorologiju i modeliranje životne sredine Novosadskog Univerziteta www.cmem.net

Zadovoljni ste sadržajem?