Reklama
  • Zaštita bilja

Suzbijte repičinog sjajnika ali pazite na pčele!

Usevi uljane repice su u početnim fazama razvoja cvetnih pupoljaka i postoji rizik od nastanka šteta. Ukoliko se pregledom utvrdi prisustvo 0,8 do 1 sjajnika po cvasti, preporučuje se primena registrovanih insekticida. Ona je zabranjena u vreme cvetanja!

Poljoprivrednicima je stiglo upozorenje iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja AP Vojvodine da se u usevima uljane repice registruje prisustvo repičinog sjajnika.

2019-repicin-sjajnik

Foto: gailhampshire from Cradley, Malvern, U.K., Wikimedia

Usevi su u početnim fazama razvoja cvetnih pupoljaka i postoji rizik od nastanka šteta. Ukoliko se pregledom utvrdi prisustvo 0,8 do 1 sjajnika po cvasti, preporučuje se primena registrovanih insekticida. Primena insekticida je zabranjena u vreme cvetanja!

Iz ove službe upozoravaju poljoprivrednike da se pridržavaju uputstva za upotrebu pesticida i da preduzmu sve mere za sprečavanje trovanja pčela. Opširnije na www.pisvojvodina.com

Inače, repičin sjajnik je najvažnija štetočina uljane repice koja može prepoloviti prinos. Štetu pravi hraneći se pupoljcima. Buši ih i ponekad ulazi i unitrašnjost.  Kada se cvetovi otvore, na njima više nema štete je se odrasle jedinke hrane polenom.

Rad sistema Prognozno-izveštajne službe zasniva se na svakodnevnom monitoringu štetnih organizama koji se javljaju na značajnijim biljnim proizvodnjama i izazivaju ekonomske štete, a njihova kontrola podrazumeva prvenstveno hemijske mere zaštite.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!