Reklama
  • Zaštita bilja

Suzbijte šljivinu osu na vreme

Voćar bi pri tretiranju trebalo da spreči šljivinu osu da položi jaja u cvet šljive, a da pri tome ne otruje pčele.

Iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja obaveštavaju voćare da su rane sorte šljiva u fazi precvetavanja. Ovo je momenat kada se registruju ulovi šljivine ose (Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava) na klopkama postavljenim u zasadima šljiva.  Ovaj insekt  može da prouzrokuje velike ekonomske štete u proizvodnji šljiva. Iz Službe upozoravaju voćare da registrovane insekticide upotrebe samo u precvetalim zasadima (kao na slici) kako bi zaštitili pčele od trovanja.  

sljiva_precvetavanje
Foto: www.pisvojvodina.com

Kako izgledaju precvetali cvetovi šljive?

Precvetali cvetovi se smežuravaju. Većina latica je pri kraju opadanja  ili su sve latice opale (BBCH 67-69). Ono što je važno da takve cvetove pčele više ne posećuju.

Čime suzbijati?

U cilju suzbijanja šljivinih osa preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida: Decis 2,5 EC; Konfuzija; Futocis EC 25 (a.m. dimetoat) u koncentraciji 0,03 - 0,05% ili Dimetogal (a.m. dimetoat) u koncentraciji 0,075 - 0,1%

Najavljene padavine i povoljni uslovi u ovom periodu mogu uticati na ostvarivanje infekcije gljivama Polystigma rubrum (prouzrokovač plamenjače šljive) i Stigmina carpophila (prouzrokovač šupljikavosti lista voćaka). U cilju sprečavanja infekcije od navedenog patogena neophodna je primena jednog od navedenih preparata Mankogal 80 ili Dithane M45 ili Bevesan 45 M (a.m. mankozeb) u koncentraciji 0,2 -0,25%.

Štete od šljivine ose

Šljivina osa je ekonomski značajna štetočina. U šljivicima može da umanji prinos i do 50%. Po nekim podacima čak i do 80%. Ženka pomoću svoje testeraste legalice proreže čašični listić šljivinog cveta i to pri njegovoj osnovi, napravi jamicu i u nju položi beličasto jaje. Jedna ženka prosečno snese oko 70 jaja. Larve se iz jaja pile posle 10 - 14 dana. Odmah se ubušuju u mlad plod, dube hodnik i prodru do semenke, koju pojedu. Dok ne odraste, samo jedna gusenica uništi 4-5 plodova.

Šljivine ose i imaju samo jednu generaciju godišnje. Napad šljivine ose uvek je jači ako je vreme u aprilu toplo i suvo.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?