Reklama
  • Održiva poljoprivreda

Švajcarci na referendumu o ekološkoj poljoprivredi i dobrobiti životinja

Inicijativom o pravednoj ishrani savezna vlada se poziva da promoviše ekološku i pravedniju proizvodnju hrane koja u obzir uzima i dobrobit životinja. Predlaže se uvođenje detaljnijeg označavanja proizvoda i donošenje mera protiv bacanja hrane

Švajcarski birači u nedelju izlaze na dva referenduma kojima žele zaštititi kvalitet svoje ishrane i poljoprivrede.

Švajcarska je većinski urbano društvo, ali poljoprivreda je važan deo njenog kulturnog identiteta koji je, smatraju mnogi, ugrožen uvozom jeftine hrane koja ruši visoke švajcarske standarde.

2018-svajcarska-krave
Foto: Lohrelei / Pixabay.com

Švajcarci će zbog toga u nedelju 23. septembra izaći na biračka mesta na dva referenduma o budućnosti prehrambene industrije koji su zakazani nakon što su njihovi zagovornici prikupili više od 100 hiljada potpisa koliko je određeno zakonom o direktnoj demokrtiji.

Prvi referendum je poznat kao Inicijativa o pravednoj ishrani i njime se savezna vlada poziva da promoviše ekološku i pravedniju proizvodnju hrane koja u obzir uzima i dobrobit životinja. Predlaže se uvođenje detaljnijeg označavanja proizvoda i donošenje mera protiv bacanja hrane.

Drugi referendum je o "suverenosti hrane" i njime se traži radikalnija transformacija poljoprivrednog sektora, s većim fokusom na manja i porodična gazdinstva. Predlaže se zabrana genske tehnologije, mere kojima će se povećati broj zaposlenih u poljoprivredi, određivanje pravednih cena za sve proizvode i više namete na uvezenu hranu.

Iza prvog  referenduma je stala švajcarska Zelena stranka, a drugog poljoprivredni sindikat Uniterre.

Protivnici, među kojima je i švajcarska vlada, smatraju da će usvajanje oba zahteva dovesti do porasta birokratije i cena i da će to Švajcarsku dovesti u sukob s postojećim međunarodnim trgovinskim sporazumima.

Po anketama, rezultati će biti neizvesni.

Seebiz

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!