Reklama
  • Mehanizacija/oprema

Sve spremno za digitalni sajam poljoprivrede u Bolonji

Dok kompanije koje izlažu postavljaju virtuelne štandove registracija posetilaca na EDP platformi (Eima digital preview) nastavlja se punom parom. Definišu se tematski događaji koji će se održati tokom trajanja onlajn sajma, od 11. do 15. novembra. Do sada je zakazano više od 70 sastanaka. Tehnološke inovacije u poljoprivredi ključna su tema manifestacije

EDP, prvi virtuelni sajam posvećen inovacijama u poljoprivredi i poljomehanizaciji dobija konačnu formu ispunjavanjem kalendara inicijativa i sastanaka. Do sada je za pet dana onlajn sajma (od 11. do 15. novembra) već zakazano više od 70 konferencija, seminara i radionica.

2020-EIMA-digital.jpg (19 KB)

Međutim, njihov broj će se narednih dana uvećati, prema izvoru iz federacije poljoprivrednih mašina FederUnacoma, koja je organizator međunarodne “fizičke” izložbe EIMA i njenog digitalnog izdanja EDP.

Promovisana od industrijskih udruženja, profesionalnih organizacija, izlagačkih industrija, univerziteta, istraživačkih institucija, izdavačkih kuća i same FederUnacome, tematske inicijative planirane u okviru EDP-a odvijaju se daljinski na platformi posebno razvijenoj za virtuelni događaj.

Nakon registracije za događaj, posetioci mogu uživo da prate događaje u četiri namenske prostorije, ali mogu ih i kasnije „uživo“ zahvaljujući EIMA TV, youtube kanalu EIMA International i EDP, gde će biti svi dokumenti i video prilozi otpremljeni u realnom vremenu tokom izlaganja.

EIMA TV je prema tome prava videoteka koja „jednim dodirom miša“ omogućava da budete u toku sa mnogim događajima. Pored toga što nudi najširi pregled tehnologija za primarni sektor, EDP će predstaviti forum za debatovanje o ekonomiji i poljoprivrednoj politici zahvaljujući detaljnim diskusijama koje se dotiču širokog spektra tema od interesa za poljoprivrednike, dobavljače, poslovne ljude, mašinske tehničare , kao i studente i medije.

Poseban fokus je na makro-temi koja se odnosi na primenu digitalnih tehnologija u poljoprivrednom polju. Precizna poljoprivreda, poljoprivreda 4.0 i IoT (Internet of thing) prava su revolucija u primarnom sektoru. S druge strane, aktuelna digitalizacija poljoprivrednog sektora, u bliskoj budućnosti će doživeti još intenzivnije promene.

Glavni akceleratori inovacija u poljoprivredi su potreba za optimizacijom proizvodnih procesa u susret rastućoj potražnji za hranom, ali i osiguravanjem održivog korišćenja prirodnih resursa smanjivanjem uticaja na životnu sredinu što je više moguće.

EDP posvećuje široku pažnju pitanju tehnologije najnovije generacije na sastancima koje je promovisala AGIA (Associazione Giovani Imprenditori Agricoli - Udruženje mladih poljoprivrednih preduzetnika) - posebno onom pod nazivom „Poljoprivredna mehanizacija u svetlu evropskog zelenog dogovora: pobednički izbori za mlade evropske preduzetnike “ (sreda 11. novembar od 12:00 do 13:00 u Room1 - AEF (Electronic Industri Electronic Foundation)) i izdavačkim kućama i specijalizovanim časopisima poput Edagricole-Tecniche Nuove, Trattori, Image Line, L'Informatore Agrario , Macchine Trattori, koji su već zakazali mnoge događaje na tu temu.

Inovacije su takođe u središtu vebinara EIMA Campus-a, foruma koji je FederUnacoma promovisao - u saradnji sa AIIA - između industrije, univerziteta i istraživačkih centara sa ciljem da podrži kompanije u razvoju sve inovativnijih proizvoda i usluga i da im pomogne da pristupe visoko kvalifikovanim laboratorijama i ljudskim resursima.

U tom cilju velike doprinose daju, između ostalih, univerziteti u Milanu, Palermu, Firenci, Bolzanu, Padovi i Ređo Emiliji, kao i univerziteti Marke, Tuscia i Umbria. Održivost je centralna tema sastanaka koje je organizovala Itabia (Italijansko udruženje za biomasu), a kojima je dovoljno prostora posvećena obnovljivim izvorima energije u poljoprivredi.

 Još jedno istaknuto pitanje EDP-a odnosi se na stanje na svetskom tržištu poljoprivrednih mašina, koje daje neka naznake oporavka, ali ubrzano raste i zabrinutost, posebno u vezi sa ponovnim oživljavanjem pandemije poslednjih nedelja.  O tome će se razgovarati na sastanku pod nazivom „Pregled svetskog tržišta poljoprivredne mehanizacije“ (sreda 11. novembra, sala 1 od 16:00 do 17:00), koji je promovisao Agrievolution, telo koje zastupa proizvođače iz dominantnih zemalja proizvođača.

Specifični prostor EDP-a - Soba Cantieri Verdi - posvećen je pitanjima održavanja zelenih površina i urbanih karakteristika, sa punim kalendarom događaja koje promoviše Fondacija Biohabitat, a koji će se održavati tokom čitavog virtuelnog događaja.

I na kraju, finalisti Traktora godine 2021. biće predstavljeni tokom EDP-a, događajem koji će se održati u sredu 11. novembra u Live Area-u od 16:00 do 17:00.

Na sajam Eima Digital Preview se možete besplatno prijaviti na sledećem linku.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!