Reklama
  • Povrtarstvo

Sve veća zainteresovanost za gajenje špargle u svetu

Više od dva meseca pre održavanja Međunarodnih dana špargle u Ćezeni u Italiji, mnogi izlagači i sponzori - od kojih polovina iz inostranstva - već su se potvrdili  učešće na ovom specijalizovanom sajmu

Bez obzira na mnogobojne blagodati, špargla se retko nalazi na našoj trpezi. Istini za volju, i kada se pojavi na rafovima supermarketa ili tezgama na pijacama prodaje se po paprenoj ceni. Kupuje se retko, više za probu, i daleko je od toga da bude redovna namirnica u našim obrocima.

2018-Asparagus_02
Foto:  Cesena Fiera

Ali u svetu nije tako. U svetu se špargla (asparagus) trenutno proizvodi na 210.000 hektara. Najveći svetski proizvođači su Nemačka (19.000 hektara), a zatim Španija (14.000 hektara) i Italija (8.000 do 9.000 hektara). Špargla je kultura koja ima veliki potencijal u pogledu razvoja i profitabilnosti, ne samo u ovim zemljama. Procenjuje se da trenutno postoji prostor na tržištu za šparglu proizvedenu na novih, najmanje 50.000 hektara.

Špargla ima i svoj sajam

U toku su pripreme za Međunarodne dane špargle, događaj posvećen lancu snabdevanja ovom namirnicom. Sajam će se održati u renoviranim paviljonima Cesena Fiera od 16. do 18. oktobra. Na njemu će učestvovati stručnjaci iz čitavog lanaca snabdevanja. Ponudu neće samo predstaviti semenske kompanije i rasadnici, već će biti izložene i mašine za negu i berbu, mašine za pakovanje, kao i proizvodna i tehnička oprema.

Polovina učesnika će biti iz Italije a očekuje se veliki odziv iz celog sveta. Već je registrovano 300 međunarodnih stručnjaka. Delegacije će biti prisutne iz Španije, Francuske, Nemačke, Švajcarske, Belgije i Holandije. Van Evrope, iz Perua, Meksika, Kanade, Kine i Madagaskara. "Ovo dokazuje da je veoma specijalizovan međunarodni događaj ove vrste bio neophodan za veliki lanac snabdevanja kao što je špargle", rekao je Renzo Piraćini, predsednik sajma u Ćezeni.

Međunarodni asparagusni dani će se sastojati od četiri različita dela: izložbi, konferencija, polja za testiranje i poseta velikim kompanijma sa sedištima u regijama Emilia - Romanja i Veneto.

Sajam će privući veliki broj međunarodnih učesnika, uključujući: iz Holandije, Agro sistema Christiaens, Bejo, Engels, Limgroup, Teboza, Van der Elzen, Vestjens i Zegra; iz Francuske, Besnard, Degrav'Agri, Huet 2M i Ocene; iz Nemačke, Neubauer Automation, Robert Bosch i Strauss; iz Španije, Planasa. Iz Italije će biti prisutna sva velika imena u sektoru: Bagioni Alfiero, Coviro, Cosmeco, Forigo, Irritec, Idromeccanica Lucchini, Irrigazione Veneta, Lamboseeds, Multi Import, Officine Mingozzi, Sgorbati, Valota i Zanarini Leonardo.

Konferencijske sesije će se baviti glavnim temama od interesa za industriju, a govornici će uključivati i svetske stručnjake: Chang Huaking i Venjing Cen iz Kine, Ciria Kuispe iz Perua, Isabelle Kokula iz Nemačke, Frederico Piccone iz Meksika, Dominikue Ruggli iz Švajcarske, Jean Michel Colliaud iz Francuske, kao i Christian Befve i Luciano Trentini.

Vrhunska tehnologija na delu

Tehnički testovi će se odvijati u testnom prostoru koji obuhvata oko 5.000 kvadratnih metara nasuprot sajma, gde će posetioci imati priliku da vide vrhunsku tehnologiju na terenu koja se primjenjuje na belim i zelenim šparglama.

Četvrtak, 18. oktobar, biće u potpunosti posvećen obilascima velikih kompanija u sektoru proizvodnje špargle u regiji Emilia-Romanja i Veneto.

Prvi dan sajma završiće se gala večerom sa jelima od špargle na Centro Polifunzionale Cesena Fiera, sa posudama koje su napravili francuski, Kristof Žirardo i italijanski kuvar iz Ćezene Roko Angarola. Događaj je otvoren za ograničeni broj učesnika, a kotizacija je 45 €.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?