Reklama
  • Ratarstvo

Sve više NS soje na poljima Kanade

Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Institut od nacionalnog značaja za Srbiju, na mnogim poljima opravdava tu titulu. Između ostalog, kompanija „Agromedžik“ iz Kvebeka prepoznala je kvalitet institutske nemodifikovane soje i iz godine u godinu povećava površine pod tim usevom u Kanadi

Agromedžik (Agromagic) se bavi proizvodnjom, doradom i prodajom nemodifikovane soje na tržištu Azije. Iz godine u godinu povećavaju promet institutskom nemodifikovanom sojom i tim povodom izvršni direktor kompanije Gijom Vine (Guillaume Vinet) posetio je odeljenje za soju na Rimskim Šančevima.

2022-Guillaume-Vinet.JPG (191 KB)
Gijom Vine, Agromedžik, Foto: Omar Abu el Rub

Za sada gaje sorte Vulkan, NS Dijanu i Apolo kojim su naročito zadovoljni.

- Na osnovu rezultata iz predhodne godine smo zadovoljni i nastavljamo sa testiranjem sorti. Ako se rezultati iz predhodne godine potvrde, i reakcije proizvođača budu dobre, posao ima potencijal da se poveća nekoliko puta. Saradnju smo započeli tako što je do mene došla informacija da NS Seme ima jako dobar sortiment. Već nakon prvog testiranja smo bili prezadovoljni. Nastavljamo testiranje i kupovinu komercijalnog semena. Sorta Apolo je najviše prisutna na našim njivama. Sorta izgleda odlično. Ima veliki broj cvetova, i ima sve pretpostavke za dobar prinos.

2022-Guillaume-Vinet-Institut.JPG (261 KB)
Gijom Vine sa stručnjacima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo obilazi polja soje, Foto: Omar Abu el Rub

Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i tvorac sorte Apolo Jegor Miladinović kaže da je saradnja sa kanadskom kompanijom od izuzetnog značaja.

- Kanada je veliki potrošač NON GMO soje jedan od najvećih izvoznika soje u svetu. Izvoze u Japan, Kinu i južnu Koreju, u centar porekla soje. U Kanadi se nalaze brojne multinacionalne kompanije koje se bave istraživanjem te se ova saradnja može okarakterisati kao veliki uspeh Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.   

Ovaj uspeh je usledio kao kruna rada oplemenjivača soje na Institutu koji traje gotovo pola veka. Prvi cilj je bio da se stvore domaće sorte koje će bolje prilagoditi našim uslovima proizvodnje i koje će zameniti uvežene američke. Taj cilj je ispunjen za dve decenije stvaranjem sorti dobro poznatih našim ratarima kao što su Balkan, Vojvođanka, Afrodita, Panonka i druge. Na poslu opleminjavanja soje se studiozno radi svih ovih godina. Planski se radi i redovno se menja sortiment. Uz sortu Apolo koja se najviše dopala Kanađanima u proizvodnji su svoje mesto našle i sorte Maksimus, Rubin, Vulkan i druge.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!