• Agroekologija

Svetski dan pčela je bio i prošao. A šta je sa bumbarima?

Pet zanimljivih činjenica koje (verovatno) niste znali o bumbarima

Ujedinjene nacije su 20. maj proglasile Svetskim danom pčela, usvajajući rezoluciju čiji je cilj podizanje svesti o važnosti polinatora i upozoravajući na njihov sve manji broj. Potpisnici ove rezolucije složili su se da promovišu Svetski dan pčela kroz obrazovanje i aktivnosti usmerene na podizanju svesti o važnosti pčela i drugih oprašivača, o pretnjama s kojima se suočavaju i njihovom doprinosu u održivom razvoju.

2019-bumbar-cvet
Bumbar, Foto: dennisflarsen / Pixabay.com
 

Uz alarmantne vesti o globalnom opadanju broja pčela, danas postaje još važniji trenutak za razgovor o tome zašto nam trebaju bumbari i njihovi bliski rođaci i zašto bismo trebali učiniti sve što je u našoj moći da ih spasimo. Davi Luiten, direktor razvoja biznisa u Biobestu otkriva 5 važnih činjenica koje verovatno niste znali o bumbarima.

1. Bumbari mogu biti još efikasniji oprašivači od pčela

"Istina je! Pogotovo u hladnijim podnebljima, bumbari su efikasniji od pčela, jer pčele zahtevaju toplije uslove kako bi letele. Bumbari su više naviknuti na hladno vreme, a i prijateljski su nastrojeni prema ljudima. To ih čini idealnim partnerima za povrtarstvo, voćarstvo i hortikulturu.

2. Kako bumbari pronalaze svoja gnezda?

Bumbari su odlični izviđači, oni uvek mogu da lociraju svoja gnezda. Da bi upravljali svojim okruženjem, oni uglavnom koriste vizuelne tačke, orijentire koji pružaju smernice. Kada bumbar napusti leglo, on ostaje u neposrednoj blizini, da bi dobio jasan utisak o svojoj okolini. Vremenom se kreću dalje, ponekad i do pet kilometara od svog legla! Pored obeležja, polarni polaritet igra važan faktor i neki naučnici čak kažu da bumbari mogu da koriste unutrašnji magnetni kompas da bi pronašli put do kuće. Ali ako biste pomerili njegovo leglo dovoljno daleko, više ne bi bilo u stanju prepoznati ga, i ne bi se mogao vratiti kući."

3. Kako komuniciraju bumbari?

„Poznato je da pčele koriste specifične plesove kako bi međusobno komunicirale. Bumbari to rade da bi prenijeli lokacije cveća i druge hrane u blizini. Oni koriste vibracije svojih krila i hemijske signale (kao što su feromoni) da komuniciraju. Ali nikada ne komuniciraju o tome gde se nalazi cveće i umesto toga pronalaze vlastitu hranu. To je još jedan razlog zašto su bumbari popularniji za oprašivanje: ako neko pronađe ukusnu hranu izvan određenog useva, drugi ga neće jednostavno slediti, kao što bi pčele uradile.

4. Kako bi izgledao svet bez bumbara?

„Ljudi često misle da bi svet bez pčela bio potpuno lišen cveća, voća i povrća. To nije sasvim tačno. Postoje i drugi insekti koji oprašuju useve - a nekim voću i povrću ne treba oprašivanje da bi se rodilo. Ali ne bez insekata usevi bi manje rodili i bili bi manje ukusni. Cene u supermarketu bi se povećale i raznovrsnost plodova bi se smanjila. Zato su bumbari ipak veoma važan faktor u održavanju ekosistema.”

5. Zašto su bumbari tako pahuljasti?

“Bumbari su među najlepšim pčelama koje ćete naći. Ima veoma praktičan razlog: kada oprašuju cveće, oni će protresti svoje mišiće da bi oslobodili polen na cvetovima. Taj rad proizvodi mnogo topline, koju bumbari koriste kako bi se zagrejali ili i kako bi zagrejali svoje gnezdo. Duga vlakna pomažu im da zadrže toplinu. Zbog toga su u stanju da počnu da lete veoma rano u proleće, dok pčele (koje imaju daleko manje vlakana) moraju čekati na toplije vreme.

 

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!