• Zanimljivosti

Taj ludi svet: Papirna vinska flaša

Da li možete sebe da zamislite da pijete vino iz papirne flaše? Zahvaljujući Martinu Majersgou ni taj dan nije daleko. Ekološke i na kraju ekonomske prednosti pomogle su da ovaj patent zaživi.

Ma koliko neverovatno ovo zvučalo, na pomolu je masovna proizvodnja papirnih vinskih flaša. Ova revolucionarna i izrazito kreativna ideja, plod je mašte Martina Majersgoua (Martin Myerscoug), koji je inspiraciju za ovaj koncept dobio nakon obilaska deponije. Na njega su veliki utisak ostavile gomile plastičnih flaša koje se jednokratno koriste a za čiju razgradnju je potrebno više od 200 godina.

Rešenje flaše je krajnje originalno i poddrazumeva unutrašnjost od specijalne folije sa papirnom spoljašnjošću - ko ncept koji već postoji sa vinom u tetrapaku. Ovakva boca teži samo 50g naspram 500g koliko ima staklena. Papirna takođe deset puta manje zagaduje okolinu od staklene. Njene dimenzije joj omogućavaju da se nesmetano proizvodi na standardnoj proizvodnoj liniji. Iako se staklo odavno reciklira, ovakvo rešenje je daleko praktičnije i naprednije.

Očekuje se da će najveću primenu imati u malim pakovanjima i prilikom piknika s obzirom na to da veoma lako rešava problem zagađivanja i otpadaka. Takode, postavlja se realno pitanje estetskog doživljaja vina iz ovakvog pakovanja ali, iako se ne očekuje masovna primena, definitivno je u pitanju smeo i kreativan potez. Pogledajte video.

Nikola Jančić

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!