Reklama
  • Zanimljivosti

Traktorom stigla do Južnog pola

Holandska pustolovka Manon Ossevoort stigla je u utorak traktorom do Južnog pola pošto je njime prešla celu Evropu, Afriku i veliku ledenu antarktičku pustoš.

"Vrlo emotivan trenutak, jako sam srećna", rekla je Ossevoort razgovarajući satelitskim telefonom s Južnog pola. Time je ispunila svoj višegodišnji san. "Stvarno je čarobno što se ovo ostvarilo".

Svoje je putovanje počela 2005. i trebale su joj četiri godine da traktorom od svog sela u Holandiji stigne do Kejptauna na jugu Južne Afrike. Tamo je, međutim, zbog kašnjenja propustila brod koji ju je trebao prevesti do zadnje etape putovanja. Frustrirana, ta bivša pozorišna glumica vratila se kući. Radila je kao motivacioni govornik, ne odustajući od svog cilja - dočepati se Antarktika. To joj je uspelo zahvaljući sponzorima, kompaniji Massey-Ferguson, proizvođaču traktora, ali i drugim kompanijama.

Posljednja etapa putovanja, od ruske baze Novo na Antarktiku do Južnog pola bila je duga 2500 kilometara. Savladala je za 16 dana. Ossevoortova ocenjuje vožnju po grubom, ledenom terenu kao "rodeo".

Prosečna brzina bila joj je 10 kilometara na sat, ali bilo je dana kad je satima morala voziti i sporije od 5 km/h. Celu Afriku je proputovala sama, ali je na Antartiku, s obzirom na nemilosrdne uslove, morala imati društvo francuskog mehaničara Nicolasa Bacheleta.

Put nazad do ruske baze biće brži i lakši jer će se moći vratiti po smrznutim traktorskim tragovima. Očekuje da će stići na vreme kako bi uhvatila avionske linije kojima će do Božića biti kući.

Preuzeto: Jutarnji list Prilagodio: Đorđe Simović, Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!